Apple TV ja sisällön täsmäytyksen asetukset

Videomateriaalin vale-HDR pilaa katselukokemuksen.

Ennen joulua laitoin innoissani Netflixin uutuussarjan The Witcher (Noituri) pyörimään Apple TV:stäni. Komea aloituskohtaus näytti kuitenkin valjulta HDR-televisiossani. Ikävä ajatus hiipi mieleeni, ei kai taas?

Ongelma oli jo tuttu esimerkiksi sarjasta The Crown ja elokuvasta The King. HDR:ksi mainostettu materiaali näyttää valjulta, mutta kas kummaa, kun vaihtaa SDR:ksi, dynamiikka ja värit paranevat.

HDR-yhteensopivat televisiot pystyvät näyttämään huomattavasti suuremman värivalikoiman ja kontrastin ja tarjoamaan suuren dynaamisen alueen (High Dynamic Range, HDR). Panasonicin nettivut

Hdr:n pitäisi siis tuottaa parempi, ei huonompi kuva. Ja näin se usein tekeekin, mutta valitettavasti kelvoton feikki-HDR tuntuu yleistyvän vinhaa vauhtia.

Aitoja ja väärää

Toki ainakin leffaharrastajat tietävät hyvin, että kaikki 4K ja HDR ei ole aitoa, mutta usein feikki-HDR näyttää kuitenkin vähintään yhtä hyvältä kuin SDR. Feikkien lista on pitkä: Real Or Fake 4K.

Miksi sitten feikki-HDR näyttää välillä huonommalta? Syynä lienee laiskuus tai ajan puute. SDR-materiaali on vain sijoitettu HDR-säiliöön ja televisio ei osaa enää toistaa sitä oikein. Myös SDR-materiaalille tehdyt kuvanparannustekniikat jäävät käyttämättä.

Esimerkiksi Disney+-suoratoistopalvelun (ei saatavilla vielä Suomessa) Mandalorianin analyysi kertoo karua kieltään. Feikki-HDR ei tuo mitään hyvää.

Miksi feikki-HDR:ää tehdään?

HDR on ainakin toistaiseksi hyvä myyntivaltti. Omasta mielestäni se on ehkä jopa isompi juttu kuin 4K-tarkkuus, kuvaan tulee syvyyttä ja potkua ihan eri lailla. Jos siis tulee.

Huonolaatuinen HDR-kuva ei ole kuitenkaan kenenkään etu. Jos HDR on pakko feikata, se pitäisi tehdä kunnolla. Mikäli lähdemateriaali antaa myöden, voisi HDR versio olla jopa hieman parempi kuin SDR-versio vaikka varsinaisesta HDR-tuotannosta ei olisikaan kyse.

Miten vältän feikki-HDR -ongelman Apple TV:ssä?

Valitettavasti feikki-HDR tekee parhaan mahdollisen kuvanlaadun saamisesta työlästä.

Mikäli tuoreen HDR-tuotannon kuva näyttää valjulta, kannattaa Video ja ääni -asetuksista käydä asettamassa Apple TV ensin SDR-tilaan (tämä kannattaa tehdä muutenkin, myös Apple TV:n käyttöliittymä on feikki-HDR:ää!) ja poistaa dynaamisen alueen täsmäytys käytöstä. Näin sisältö pakotetaan SDR:ksi.

Ohjeet dynaamisen alueen täsmäytyksen asetusten muuttamiseen.

Mikäli kuva näyttää paremmalta SDR:ksi pakotettuna, kannattaa asetus jättää päälle katselun ajaksi. Ensimmäisillä kerroilla kannattaa tehdä useampi kokeilu eri kohtauksissa. Ainakin kuvanlaadusta tarkka käyttäjä oppii nopeasti aavistamaan, milloin kyseessä on feikki-HDR.

Katselun jälkeen pitää tietysti muistaa laittaa täsmäytys takaisin päälle. Apple TV kannattaa kuitenkin jättää SDR-tilaan ellei halua katsella valjua käyttöliittymää. Ehkä Apple korjaa asian jonain päivänä.

Ärsyttävää?

Niin minustakin. Mitään sen kummempaa asialle ei kuitenkaan voi kuin toivoa, että oikea, laadukas HDR-sisältö lisääntyisi.

Ville Laasonen
Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.