offset painokoke

Minne printtiosaaminen on kadonnut?

Graafisella alalla tunnutaan painottavan nykyään vahvasti nettiä, Adoben softien lisäksi olisi hyvä hallita vähintäänkin webbitekniikoiden perusteet. Printtituotteet eivät kuitenkaan ole kadonneet, opasteet, ikkunateippaukset tai tuotepakkaukset eivät muutu helposti digitaaliksi.

Tuotepakkauksia ei toki jokainen graafikko koskaan suunnittele, mutta kun ikkunateippaukset on suunniteltu InDesignillä ja kulmiin on laitettu varmuuden vuoksi leikkuumerkit ja logoa ei löydy kuin bittikarttamuodossa, voi kysyä, että olisiko hieman opiskelun paikka. Tai jos sanomalehden päätoimittajan kuvaa ei ole osattu käsitellä siten, että se näyttäisi hyvältä sanomalehtipaperilla.

Svg:n yleistyttyä vektori on onneksi hiipinyt nettimaailmaankin, vielä jokunen vuosi sitten paras tapa saada web-suunnittelija takajaloilleen oli pyytää häntä käyttämään Illustratoria Photoshoppin sijasta. Aineistoja ei kuitenkaan aina osata suunnitella siten, että ne taipuisivat eri formaatteihin.

Printtisuunnittelun perusasiat ovat paljon muutakin kuin ne leikkuumerkit ja Fogra39-väriprofiili. Pääsääntöisesti asiat eivät ole mitään avaruustiedettä, mutta tietyt jutut olisi hyvä tietää jo suunnittelua aloittaessa.

Niitä ei kuitenkaan ilmeisesti opeteta kunnolla missään. Lopputuloksen kannalta ei ole kovin hyvä jos tuotantoon viime tipassa toimitetuista aineistoista joudutaan toteamaan, että toteuttaminen on kokonaan mahdotonta tai vaatii ainakin työlästä muokkaamista.

Aina kannattaa ja saa kysyä. Mikäli edessä on erikoisempi työ, kannattaa aina olla yhteydessä toteuttajaan. Eri firmoilla voi olla erilaisia toiveita ja vaatimuksia vaikka työ olisikin vastaava.

Minun onneni on, että olin aikoinaan työharjoittelussa pienessä painossa missä tehtiin esimerkiksi erilaisia tarroja ja silkkipainotuotteita. Minulla on myös pohjaton halu oppia uutta, tutkia ja ottaa selvää. Haluan ymmärtää mitä teen.

Ei oppi ojaan kaada

Printtisuunnittelukurssista tai -työpajasta on puhuttu jo vuosia ja nyt se saatiin vihdoinkin kurssilistalle. Työpajassa käydään läpi printtisuunnittelun ja eri tekniikoiden perusteita ja sinne voi tuoda omia projekteja joissa tuntee tarvitsevansa apua.

Lue lisää ja tule mukaan: Printtisuunnittelupaja Helsingissä 28.3.


Kirjoittaja on graafinen suunnittelija ja markkinointi-ihminen jolla on kokemusta erilaisten painotuotteiden suunnittelusta, toteuttamisesta ja asennuksesta.

Ville Laasonen
Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.