Affinity Publisher – InDesignin kaataja?
Adoben nykyinen kuukaisihinnoittelu ei miellytä kaikkia ja varsinkin kuvankäsittelypuolella on järkihintaisia haastajia ilmestynyt markkinoille. InDesign on kuitenkin pitkään hallinnut taitto-ohjelmien markkinaa ylhäisessä yksinäisyydessään. Edullisista Photo ja Designer -sovelluksistaan tuttu Affinity on kuitenkin tuomassa markkinoille uuden haastajan, Publisherin.
Publisher on vasta beta-asteella, mutta päätin jo tehdä pienen vilkaisun. Käytän työssäni Adoben InDesigniä, enkä odota, että Publisher tulee ihan heti sitä syrjäyttämään, mutta harrastelijat ja sivutoimiset yrittäjät varmasti ilahtuvat, mikäli Publisher on yhtä laadukas kuin muut Affinityn tuotteet.
Esimerkiksi harrastelijaseurojen tai yhdistysten lehtien taittoon InDesign on aivan liian kallis. Erilaisia pienjulkaisuja tehdään edelleenkin, mutta kun rahaa on vähän käytössä, on taittajan löytäminen hankalaa.
Ei mikään kopio
Heti ohjelman avattuaan saa huomata, että InDesigniä ei ole yritettu apinoida suoraan. Ominaisuuksia on toki paljon vähemmän, mutta harva taitaa käyttää edes puolia Indyn ominaisuuksista? Olen myös huomannut, että moni ei edes osaa osaa edes vanhoja temppuja saatikka että olisi vaivauduttu opiskelemaan uusia. Siinä sitten saa fiksailla ihmeellisiä purkkavirityksiä kun asian olisi saanut tehtyä helpostikin…
Käyttöliittymässä tuntuu olevan pieniä oivalluksia.Hyvänä ideana pidän esimerkiksi sitä, että tyylivalikosta löytyvät perustyylit valmiina, siitä sitten vain muokkailee haluamakseen ja poistaa loput. Ainakaan pienemmissä töissä ei ole myöskään hullumpi ajatus, että merkki- ja kappaletyylit löytyvät samasta paneelista. Harvemmin kun niitä tyylejä mitään kymmeniä on.
Publisher osaa toimia myös yhdessä muiden Affinityn ohjelmien kanssa, mutta Vector ja Photo Personat ovat vielä betassa pois käytöstä (ja vaativat, että Designer ja Photo on ostettu ja asennettu).
Pieniä puutteitakin tuli vastaan heti kättelyssä. Arrangelle (Järjestä), ei ilmeisesti saa pikanäppäimiä. Itselläni Arrange-komennot ovat heti copy&pasten jälkeen käytetyimmät näppäinoikotiet. Kuvien rajaaminen ei ole yhtä näppärää kuin ja en ole vielä löytänyt samanlaisia näkymävaihtoehtoja kuin Indyssä. Myös paneelien minimileveys on vähän turhan iso pienellä näytölläni.
Mutta tämähän on vielä beta!
Tässä kohtaa on on kuitenkin hyvä muistaa, että kyse on keskeneräisestä sovelluksesta, enkä tehnyt mitään varsinaista taittotyötä, kunhan vain tutkailin. Mutta Publisher vaikuttaa kyllä sangen lupaavalta ja kysyntää edulliselle taitto-ohjelmalle on varmasti.
Pyörittelin Publisher Early 2016 MacBookilla ja ainakin vähäisellä sisällön määrällä sovellus tuntui mukavan kevyeltyä, konehan ei ole mikään vauhtihirmu. Luultavasti Affinityn sovelluksia pyörittävät eniten ne, joilla on vähän vaatimattomampaa rautaa alla, joten keveys on valttia.