Älyttömän halvat älyvalot? Ikea Trådfri-älylamppu

Ikea on tuonut myyntiin joukon houkuttelevan hintaisia älyvalotuotteita, kiinnostavimpina ehkä värilämpötilaa vaihtavat valopaneelit. Iltalehtikin on jo ehtinyt testailla tuotteita, mutta valitettavasti toimivuudessa tuntui olevan parantamisen varaa. 

Ikean järjestelmä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi tue Applen HomeKittiä, mikä on tietysti valitettavaa meidän kannaltamme. Valojen tiedetään kuitenkin käyttävän suosittua Zigbee-protokollaa, vaikka Ikea sitä ei tuotetiedoissa mainitsekaan.

TRÅDFRI led-lamppu E27 1000 lm

Minulta löytyy jo Nanoleaffin tukiasema, joka tukee sekä Zigbeetä, että HomeKittiä. Olen käyttänyt sen kanssa Nanoleaffin omien ohella Philipsin ja Osramin älylamppuja, mutta Ikean 10 euron lamppu alkoi heti kiinnostaa. Philipseistä luovuin, sillä ongelmatilanteissa ne voi resetoida ainoastaan Philipsin oman tukiaseman avulla (jos silläkään).

Hyvät

Halvin Trådfri-lamppu maksaa vain vaivaiset 9,90 ja se on älylampuksi oikein edullinen. Lampun värilämpötila on lämmin 2700 kelviniä ja tehoksi luvataan hulppeat 1000 lumenia. Parasta on kuitenkin väritoistoindeksi, eli CRI. Ikea lupaa sen olevan 90, mikä on tämän hintaiselle lampulle erinomainen suoritus (mikäli se pitää paikkansa).

Hinnan tuplaamalla saa hieman tehottomamman lampun mikä osaa vaihtaa värilämpötilaa. Tosin samalla väritoistoindeksi putoaa lukuun 80 mikä sekin on vielä siedettävissä. Mallistossa on myös kolmas E27-lamppu, mutta sen ero ei käynyt täysin selväksi, silmämääräisesti tarkasteltuna se voisi olla enemmän spottivalo.

Pahat

Pakkauksen mukaan lamppu toimii vain Ikean omien laitteiden kanssa, mutta mehän emme sellaisia usko kun kerran paremmin tiedämme. Ohjeet ovat hyvin niukat ja aloitin varmuuden vuoksi resetoimalla lampun käyttämällä sen kuusi kertaa päälle ja pois. Minkäänlaista palautetta lamppu ei tuntunut antavan.

Sain kuitenkin lamput yhdistettyä tukiasemaani. Lamput eivät kuitenkaan näy lamppuina, vaan jonkinlaisena älykatkaisimena. Applen oma Koti-sovellus ei halua leikkiä Ikean lampun kanssa ollenkaan, mutta Hesperusta se kyllä tottelee nurisematta.

Rumat

Netistä lukemani perusteella Ikean lamput eivät toimi laisinkaan Philips Hue -järjestelmän kanssa mikäli laiteohjelmisto, eli firmware, on päivitetty. Aikaisemmin lamput toimivat, mutta Philipsillä on sellainen maine, että se ei halua toisten valmistajien lamppuja järjestelmäänsä.

Osassa järjestelmistä Ikean lamput kuitenkin toimivat, mutta asian ytimessä tuntuu olevan ongelma, että ne eivät käyttäisikään ZLL:ää, eli Zigbee Light Linkkiä vaan ZHA:ta, eli Zigbee Home Automationia. Oma tilanteeni näyttäisi tulevan tätä näkemystä.

Sekä Philips, että viime vuoden lopusta asti myös Ikea, ovat Zigbee Alliancen jäseniä, mutta se ei tunnu takaavaan yhteensopivuutta. Älykotiasiat ovat edelleen melko lailla epäselviä kun edes samaa standardia käyttävät laitteet eivät ole aina yhteistyöhaluisia ja vaihtoehtoja on muutenkin liikaa. Tältä osin Zigbee Alliance tuntuu epäonnistuneelta allianssilta.

Applen HomeKit taas ei välttämättä sovi esimerkiksi yksinkertaisiin lamppuihin, koska se käyttää joko wifiä tai Bluetoothia mitä kumpaakaan ei varsinaisesti ole siihen suunniltetu. Zigbee on taas tehty juuri tällaiseen käyttöön, eikä ongelmaa olisi, jos voisi vain hankkia yhden tukiaseman, joka liittäisi Zigbee-laitteet HomeKittiin. Se ei vain tunnu olevan mahdollista vieläkään.

Kotiautomaation tulevaisuus

Odotin kotiautomaation esiinmarssia jo viime vuonna, mutta epäselvyydet standardeissa ja laitteiden vähyys tekivät tehtävänsä. Vaikka esimerkiksi HomeKittiä on kehitetty ja laitteita on tullut lisää tarjolle, ei tilanne näytä vieläkään hyvältä.

On kuitenkin hyvä, että niin iso peluri kuin Ikea on lähtenyt mukaan, varsinkin kun hinnat ovat nyt kohdillaan. Voikin olla, että kohta Ikea vie ja Philips vikisee. Enkä pidä ollenkaan mahdottomana ajatuksena, että Ikeastakin saisi jonain päivänä HomeKit-yhteensopivaa laitetta.

Tällä hetkellä pakka on kuitenkin vielä sekaisin ja tekniikkaa huonosti ymmärtävän on vaikea lähteä ainakaan rakentamaan järjestelmää eri merkkisistä laitteista.

Ihan ok kympin lampuksi

En ole mitään mittauksia ja testejä tehnyt, mutta lamput vaikuttavat paremmilta sekä valon määrän, että laadun suhteen verrattuna tavallisiin Ikean halpislamppuihini. Ikea suhtautuu suopeasti tuotepalautuksiin, mutta päätin pitää lamput siitä huolimatta vaikka himmennys ei toimikaan, pystyn kuitenkin ohjaamaan ja ohjelmoimaan niitä muuten.

Jollakin toisella tukiasemalla lamput voivat toimia paremmin, tai sitten huonommin. Aina voi myös hankkia Ikean tukiaseman tai yksinkertaisemman ohjaimen. Hintaansa nähden nämä ovat ihan kelpo lamppuja.

Tosin yksi taitaa mennä palautukseen, sillä se on alkanut välkkyä eikä vastaa komentoihin. Aikaisemmat Ikea-lamppuni ovat olleet pitkäikäisiä, joten uskon ja toivon, että ongelma on vain yksittäiskappaleessa.

Lisäys 18.4.2017: Ikean järjestelmän tietoturva on herättänyt epäilyjä. Ikean oma tukiasema ei kuitenkaan tarjoa mitään pilvipalveluita ja lamppuja voi ohjata vain sisäverkossa. Ainakin tämän jutun mukaan Ikean laitteen tietoturva on parempi kuin oletettu: A quick look at the Ikea Trådfri lighting platform. Vaikka Ikea onkin vain ”huonekalufirma joka myy lihapullia”, sillä ei toisaalta ole pulaa rahallisista resursseista.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.