amazon prime

Amazon Prime vihdoin Apple TV:ssä

Keväällä Suomeen saapunut suoratoistopalvelu Amazon Prime jäi itseltäni vaille huomiota puuttuvan Apple TV -sovelluksen takia. Nyt asia on korjattu, joten hinnaltaan kilpailjoitaan edullisempi palvelu pääsi testipenkkiin.

Amazon Primen hinta on toki edullinen, varsinkin ensimmäiset kuusi kuukautta, mutta myös valikoima on vaatimaton ja suomen kielisistä tekstityksistä saa lähinnä haaveilla. Palvelun ainoa anti viihteen suurkuluttajille lienevät Amazonin omat sarjat joita ei muualta näe.

Toki ensimmäistä suoratoistopalveluaan etsivä voi katsahtaa Amazonin suuntaan, ainakin alennusjakson verran, mutta suomenkielisten tekstitysten puute rajoittaa varmasti asiakaskuntaa. Kärkikahinoihin ei Primellä ole Suomessa asiaa ainakaan tällä hetkellä. Omilla mittareillani tarkasteltuna Netflix johtaa ja muut tulevat enemmän tai vähemmän perässä.

Sovellus

Itse katselen leffoja ja sarjoja lähes pelkästään Apple TV:llä, joten natiivisovellus on itselleni kynnyskysymys uudessa palvelussa. En ole mitenkään innostunut Airplayn käytöstä elokuvien ja sarjojen katselussa.

Amazon Primen sovellus on kuin vaatimattomampi versio Netflixistä. Turhat hienostelut on karsittu pois, mutta onneksi Watchlist löytyy kiinnostavien elokuvien ja sarjojen listaamiseksi. Pääosin sisältö on jaoteltu elokuviin ja sarjoihin, genrevalikoima on suppea. Sisällöt voi tallentaa Watchlistiin suoraan selausnäkymästä pitkällä kosketuslevyn painalluksella.

Primen sovelluksesta puuttuu onneksi myös Netflixin ärsyttävin ominaisuus, automaattisesti pyörivät esikatselut, jotka kaappaavat laitteen audion lupia kyselemättä itselleen. Kuuntelen usein musiikkia Apple Musicista samalla kun etsin katsottavaa, joten ominaisuus on sangen ärsyttävä eikä sitä saa tiettävästi poiskaan.

Amazon Primen pitäisi toimia myös vanhassa kolmannen sukupolven Apple TV:ssä, mutta en voi valitettavasti vahvistaa tietoa.

Kuva ja ääni

Kuvan- ja äänenlaatu pärjää parhaimmillaan Netflixille, mutta ääni tuntuu olevan hieman pois paikoiltaan. Ongelma ei ole onneksi niin paha kuin kaverini LG:n älytelevisiossa, jonka kanssa katselu oli yhtä tuskaa. Teknisesti palvelussa ei ole muuten sen kummemmin moitittavaa, ongelmat ovat sisällön puolella.

Mitä katsoa?

Palvelua kannattaa kuitenkin kokeilla ainakin ilmaisen 7 päivän kokeilujakson verran, sen verran siellä on Amazonin omaa tuotantoa. Omasta mielestäni kiinnostavimpia nimikkeitä ovat kepeän pöljä supersankarisarja The Tick, vaihtoehtoiseen ajanjaksoon sijoittuva ja Philip K. Dickin romaaniin perustuva Man in the High Castle ja American Gods. Autoihmisiä kiinnostanee Jeremy Clarksonin tähdittämä The Grand Tour.

Mikäli ei ole nähnyt vielä kaikkia maailman elokuvia ja sarjoja, Primestä voi kyllä löytää muutakin katsottavaa. Kilpailijoiden rinnalla se kuitenkin kalpenee.

Jatkoon?

Omalla kohdallani Prime pääsi kuitenkin jatkoon, ainakin toistaiseksi. The Tick saa uusia jaksoja alkuvuodesta ja Man in the High Castlessa ja American Godsissa on katsomista vielä hetkeksi. Lisäksi ensimmäisen kuuden kuukauden tarjoushinta – 2,99 kuukaudessa – ei varsinaisesti huimaa päätä.

Palvelu on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja tulevaisuudessa (tai jo nyt) on vain hyväksyttävä, että kaikki kiinnostava sisältö ei tule ikinä löytymään yhdestä palvelusta. Sopimuksen voi myös katkaista koska vain, joten palveluja voi halutessaan myös vuorotella.

 

 

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.