duckduckgo haku

DuckDuckGo – vaihtoehto Googlelle?

Googlella on epäilemättä maailman paras hakukone, mutta kun luin, että iso G maksaa Applelle tänä vuonna 9 miljardia dollaria pitääkseen hakukoneensa oletuksena, alkoi hieman arvelluttamaan. Me käyttäjäthän emme maksa hakukoneen käytöstä senttiäkään, mutta liikkuvat rahamäärät ovat silti valtavia.  2008 perustettu DuckDuckGo lupaa yksityisyyttä, mutta pärjääkö 53 työntekijän pikkuputiikki hakukonemaailman jättiläiselle?

9 miljardia on paljon rahaa, 1,5 dollaria jokaista maailman ihmistä kohden. Facebookia uhkaavat ”jättisakot” ovat vain pieni osa tästä rahamäärästä. Apple ei ole maailman suurin älypuhelin- tai tietokonevalmistaja, mutta sen käyttäjät ovat Googlelle 9 miljardin arvoisia – tänä vuonna.

Tämän lisäksi Googlella on oma käyttäjärjestelmänsä, Android. Android on maailman asennetuin käyttöjärjestelmä ja käyttöluvuissa se syö Applen aamupalaksi ja vielä kattilallisen puuroa päälle. Toki kaikissa Android-laitteissa ei ole mahdollisuutta käyttää hakukonetta lainkaan ja laitevalmistajat voivat asettaa oletushakukoneeksi mitä lystäävät.

Apple on vain yksi valmistaja lukuisassa joukossa, mutta silti Applekäyttäjät ovat tänä vuonna 9 miljardin arvoisia. Kyse on tietysti mainoksista ja datasta. Kohdistettu mainonta toimii kaikkein parhaiten ja kohdistamista varten tarvitaan dataa. Paljon dataa. Ja sitä saadaan muun muassa nettihauista, erityisesti Googleen sisäänkirjautuneilta käyttäjiltä.

Asiakas vai kauppatavara?

Esimerkiksi Googlelle ja Facebook eivät luonnollisesti tee hyväntekeväisyyttä vaan miljardibisnestä. Koodareille pitää maksaa palkkaa, palvelinfarmit eivät nouse itsestään ja omistajat tahtovat voittoa. Ei ole mitään mystistä tahoa joka loputtomasti pumppaisi vastikkeetonta rahaa Googlelle. Käyttäjien ilmaisen lounaan maksaakin mainostaja.

Mainoksia on ollut toki iät ja ajat, mutta nykyään mainos tulee juuri sinulle tai juuri minulle sen mukaan mikä parhaiten sopii. Ja siihen tarvitaan hirveästi dataa.

Itsekin työskentelen mainosalalla, mutta 9 miljardia sai silti minut ajattelemaan. Minkä arvoinen on yksityisyytemme? Olen kyllä ollut aikaisemminkin tietoinen vaihtoehdoista Googlelle, mutta olen pitänyt niitä huonoina. Nyt päätin kuitenkin ottaa DuckDuckGo:n kokeiluun puhelimessani ja läppärissäni.

DuckDuckGo

DuckDuckGo ei ole ihan uusi tekijä hakukonemarkkinoilla, se on perustettu jo 10 vuotta sitten. Se on myöskin ilmainen käyttäjälle ja saa rahoituksensa, yllätys yllätys, mainoksista. Mainokset eivät ole kuitenkaan käyttäjälle personoituja vaan ne kohdistetaan puhtaasti käytetyn hakutermin mukaan.

Mainokset tulevat Yahoo–Bing -mainosverkoston kautta, mutta hakukoneyhtiöllä on yhteistyötä myös Amazonin ja eBayn kanssa. Toiminnan taustalla ei siis ole mitään mystistä liskomiesten tahoa vaan isoja amerikkalaisyrityksiä. Mikään niistä ei silti tee hommaa hyvää hyvyyttään.

Mainokset voi halutessaan jopa kytkeä pois, mutta itse mieluusti maksan palveluista, jos ei muuta niin mainoksia katselemalla.

Personoimattomat hakutulokset

Siinä missä Googlen käyttäjä on aina kuplassa (filter bubble), olipa sitten kirjautuneena tai ei, DuckDuckGo:n käyttäjät saavat aina samanlaiset hakutulokset riippumatta keitä he ovat tai missä he ovat. Toki on mahdollista kohdistaa hakua alueen mukaan.

Sinä saat siis tismalleen samat tulokset kuin naapurin Lissukin. Palvelu ei tallenna hakuhistoriaasi ja evästeitä se käyttää vain ja ainoastaan hakusivun asetuksien tallentamiseen.

Bangit

DuckDuckGo mainostaa etunaan bangeja eli lyhenteitä joilla voi hakea suoraan sivustolta tai toisella hakukoneella. Googlehaun bang on !g ja Wikipedian !w. Bangit ovat käteviä kunhan niitä vain muistaa käyttää. Bangeja on tällä hetkellä yli 11 tuhatta ja listaan voi tutustua hakukoneen nettisivulla: duckduckgo.com/bang

Etsii, etsii, muttei soisi löytävänsä?

Googlen rinnalla DuckDuckGo tuntuu nyrkkipajalta, mutta sillä on kuitenkin isompia yhteistyökumppaneita. Väkeä myös tarvitaan vähemmän koska firmalla on vain yksi tuote.

Hakutulokset ovat useimmiten kelvollisia, mutta esimerkiksi kuvahaussa DuckDuckGo ei pärjää Googlelle. Myös suomenkieliset haut tuottavat ongelmia. Mikään ei tietysti estä ketään käyttämästä eri hakukoneita tarpeen mukaan ja itsekin olen huomannut, että kyllä se !g siihen haun eteen tulee sangen usein laitettua, vaikka oletushakukoneena DuckDuckGo onkin saanut pysyä.

Miten vaihdan oletushakukoneen?

macin safarin hakukoneastushakukoneen vaihto sa

Macin Safarin oletushakukoneen saa vaihdettua valitsemalla Safari-valikosta Asetukset tai painamalla ”komento pilkku (CMD ,)”. Hakukone löytyy Haku-välilehdeltä. Toinen vaihtoehto on vaihtaa hakukone suoraan hakukentän suurennuslasikuvakkeesta.

hakukoneen vaihto iphonessa

iOS-laitteissa hakukone vaihdetaan Asetuksien alta Safarin asetuksista. DuckDuckGo löytyy valmiiksi täältäkin.

Mikäli käyttää jotakin muuta selainta, tehdään vaihto sen selaimen asetuksista.

Miksi minun pitäisi käyttää DuckDuckGo:ta?

Kysymys on hyvä ja mitään yhtä oikeaa vastausta siihen ei ole. Googlen hakukone on erinomainen, mutta varsinkin kirjautunut käyttäjä antaa itsestään tietoa enemmän kuin ehkä ymmärtääkään. Mikäli pelkää, että Google valloittaa maailman tai että joku vakoilee elämääsi, DuckDuckGo on silloin huomattavasti parempi vaihtoehto.

Mikäli epäröi, kannattaa ihan reilusti kokeilla itse. Jos DuckDuckGo tuntuu huonolta, voi aina palata yksityisyydellä ostetun lounaan ääreen tai olla sekakäyttäjä kuten minä.


Lisää aiheesta muualla:

Difference Between DuckDuckGo and Google – differencebetween.com

DuckDuckGo vs. Google: The Best Search Engine for You – makeuseof.com

 

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.