Elgato Eve Room huoneilma-anturi HomeKit-tuella

Elgaton Eve Room on hieman tavallista monipuolisempi anturi. Lämpötilan ja kosteuden lisäksi se lupaa mitata ilmanlaatua. Mutta mitä se oikein mittaa ja mitä sen tuloksista voi päätellä?

80 euron hintainen laite muistuttaa ulkoisesti hieman palovaroitinta, eikä se sisällä minkäänlaisia merkkivaloja tai kytkimiä. Virtansa se saa kolmesta AA-paristosta. Laitteen kanssa kommunikoidaan Bluetoothin välityksellä, joten mikäli haluaa tarkkailla sen antamia lukemia myös kodin ulkopuolella, on syytä omistaa Apple TV ja sijoittaa laite riittävän lähelle sitä.

Ilmanlaadun tarkkailun luvataan tapahtuvan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, eli VOC-päästöjä, mittaamalla. Sisäilmaan voi tulla VOC-päästöjä esimerkiksi rakennusmateriaaleista tai uusista huonekaluista. Ajatus ilmanlaadun mittaamisesta on mielenkiintoinen, mutta laitteen kanssa kannattaa muistaa kaksi asiaa:

  1. Laite ei ole mikään ammattilaisen tarkkuustyökalu. Sen antamiin tuloksiin kannattaa suhtautua lähinnä suuntaa antavina. Ei ole myöskään mahdollista tietää, että mistä VOC-päästöt koostuvat, joten päästölähteen selvittäminen on parhaimmillaankin valistunutta arvailua.
  2. Mittaustuloksia ei kannata ylitulkita. Laitteen virhemarginaali on tuntematon, eikä sen käyttäytymisestä muutenkaan voi sanoa juuta tai jaata. Mittaustuloksiin vaikuttavat myös huoneiston sisäiset ilmavirrat, ilmanpaine, laitteen sijoitus ja luultavasti myös ilmankosteus ja lämpötila (nämä on toki saatettu ottaa huomioon laitteen näyttämissä tuloksissa, mutta hieman epäilen).

 

Käyttöönotto

elgato eve room huoneanturi

Laite näyttää siltä, että se olisi tarkoitus ripustaa seinälle tai laittaa ”selälleen makaamaan”. Ripustusmahdollisuutta ei kuitenkaan ole ja tuotekuvassa laite on sijoitettu aina siten, että toiset ilma-aukot jäävät laitteen alle piiloon. Onkin mahdollista, että kyseinen sijoitustapa on syntynyt markkinointiosaston päähänpistosta, ei suunnitteluinsinöörin pöydällä.

Ohjekirjassa neuvotaan, että laitteen pitäisi antaa kalibroitua viikon verran. Ja se onkin sangen viisasta, koska laite ei ole tarkkuusinstrumentti ja käyttöopastus on puutteellista, kannattaa keskittyä etsimään isoja trendejä pienten muutosten sijaan. Oikeastaan laite kannattaisi jättää rauhaan pariksi viikoksi, jolloin saisi jonkunlaista näkemystä viikkotasolla.

Itse asun 26 neliön yksiössä, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Päätin sijoittaa laitteen nyt aluksi kirjahyllyyn hieman pään tason alapuolelle. Uutta sijaintia en ole vielä tohtinut koittaa.

Laite toki antaa heti mittaustulosta jos sitä haluaa seurata. Itse esimerkiksi havaitsin, että lämpötila pysyy melkolailla asteen vaihtelun sisällä. Ilmankosteudessa vaihtelu asettuikin sitten jo huiman 10 prosenttiyksikön sisään. Huomattavasti mielenkiintoisempaa lienee kun mennään talvea kohti.

Perustiedot näkyvät jo yleisnäkymässä.

Ilmankosteus on huidellut siinä 50 ja 60 prosentin nurkilla. Se on toki enemmän kuin sisäilmalle yleensä suositellaan, mutta kun ulkoilma on kosteaa, niin sisäilmakin tuppaa olemaan. Kosteuden mittaamisesta alkaa olla hyötyä talvella kun näkee, että putoaako kosteus pakkaskeleillä jo liian alas. Lämpötilassa tuskin tulee tapahtumaan mitään mainitsemisen arvoista.

Ilmankosteudessa ei ole ollut järisyttäviä vaihteluita.

Syksyyn päin mennessä lämpötila ja kosteus ovat laskeneet varovaisesti. Lämpötila tuntuu myös reagoivan asukkaan, eli minun toimintaani, mutta erot ovat aika marginaalisia vaikka käppyrässä ne ehkä isolta näyttäisivätkin.

Ilmanlaatu

Mutta ilmanlaatuhan se on mikä meitä kaikkia kiinnostaa erityisesti? En ole saanut laitteen tuloksista mitään kovin järkevää irti. Suurimman osan ajasta ilmanlaatu pysyttelee kelvollisena 50-luvulla tehdyssä tiilitalossa mikä lieneekin ihan odotettua. Kyllä siinä käppyrässä jotain toki näkyy.

Ilmanlaatu alkaa heiketä noin kello kuuden aikaan iltapäivällä. Joskus vähän aikaisemmin, joskus vähän myöhemmin. Tämä ei tunnu aina korreloivan sen kanssa, että olenko tullut aikaisemmin tai myöhemmin kotiin, eli mittaustulosta ei kannata tuijottaa minuutin tai kahden tarkkuudella.

Päivänäkymä vertailu päällä.

Ilmanlaadussa on näkynyt jonkinlaisia muutoksia samaan aikaan myös niinä päivinä kun en ole ollut kotona laisinkaan, joten asiaan vaikuttaa joku muukin ilmiö kuin oma läsnäoloni. Oikeastaan ainoa todella selkeä korrelaatio on sillä kun minulla on ollut vieras – silloin ilmanlaatu heikkenee selvästi.

Toki nämäkään trendit eivät ole kovin yhteneväisiä. ”Päästön” kesto ja käyrän muoto vaihtelevat melkoisesti eri päivinä, joten yksittäisestä tuloksesta ei kannata tehdä kovin tarkkoja päätelmiä. Tuntemattomia muuttujia on aivan liikaa ja osa mittauksista näkyvistä ilmiöistä saattaa olla puhtaasti mittauslaitteen epätarkkuutta.

Laite sanoo mittaavansa VOCceja, mutta olen hieman alkanut epäillä, että se mittaisi myös hiilidioksidia. Tai virallinen lupaushan on se, että se mittaa ilmanlaatua. Kovin se tuntuu kuitenkin reagoivan ihmisten läsnäoloon, enkä usko että minusta ja kavereistani kamalasti haihtuu muuta kuin ehkä kosteutta ja tietysti hengitysilman hiilidioksidia.

Elgaton kotisivullakin hiilidioksidi- ja VOC-käyrät noudattavat samoja päätrendejä. Niitä kuitenkin mitataan ihan eri tavalla (katso linkit lopusta).

Summa summarum

Sanoisin, että pari viikkoa on ihan liian lyhyt aika mihinkään järkevään. Uskoisin, että hyödyllisintä on katsella asioita viikkotasolla. En ole tehnyt mitään remontteja, maalaillut tai liimaillut, joten sellaisia päästöjä en päässyt mittailemaan. Uusi jääkaappinikaan ei saanut ”viisaria värähtämään”, vaikka pakkausjätteet lojuivat muutaman päivän mittarin edessä.

Elgato Eve näyttää perustiedot myös HomeKitissä.

Luultavasti vasta talven tulo tekee mittauksista mielenkiintoisia. Miten paljon lämpötila laskee ennen kuin lämmitys kytketään päälle, mihin muuttuu ilmankosteus?

Kannattaako ostaa?

Vaikka ilmanlaadun mittauksesta ei saisikaan mitään iloa, voi lämpötilan ja ilmankosteuden seuraamisesta olla hyötyä. Kahden jälkimmäisen mittaamiseen riittää toki edullisempi ja tyylikkäämpi Eve Degree. HomeKittin avulla tilannetta voi tarkastella myös pois kotoa ollessaan, jos vaan saa laitteen kantaman päähän Apple TV:stä.

Eve Room ja Degree eivät ole mitenkään järisyttävän kalliita laitteita ja pidän ainakin omaa hankintaani ihan onnistuneena, Bluetoothin kantama riittää hyvin yksiössäni. Toki laite on aika laiska päivittämään tietoja sovellukseen Apple TV:n kautta. Hätäisempi siirtää tiedot Bluetoothilla.

Laite ei ole ihan lelu, mutta ei mitenkään välttämätönkään. Teknologiafiikin sormet se saa kuitenin syyhyämään. Bluetoothin kantama kannattaa ottaa huomioon mikäli aikoo kipaista kauppaan.

Lue lisää:

VOC päästöt – Hengitysliitto

Miksi patja haisee? – Kuningaskuluttaja

CO2 Sensors vs. VOC Sensors for IAQ – What’s the Difference? – ww.co2meter.com

Kuvat on otettu DxO One -kameralla ja käsitelty kevyesti Apple Photos -sovelluksella macissa (High Sierra).

Tags:
Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.