Tarvitsenko HomeKit-palovaroittimen?

Akustiikkapaneelien asennuksen yhteydessä ajattelin uusia myös vanhan, jo kellastuneen palovaroittimen. HomeKit-palovaroitin sopisi mainiosti kotiini, mutta onko sellaisesta oikeasti hyötyä. Ennen ostoksille kirmaamista päätin ottaa aikalisän, istua alas ja miettiä asiaa.

HomeKit-yhteensopiva Eve Smoke -palovaroitin maksaa noin 120 euroa kun Harri Koskisen muotoileman design-varoittimen saa 30 eurolla. Molemmat ovat toimintaperiaatteeltaan optisia. Turvallisuudesta ei tietysti kannata koskaan tinkiä, mutta tarjoaako Eve Smoke todellista parannusta?

vanha palovaroitin

Näyttääkö palovaroittimesi tältä? Olisiko aika uusia?

 

Hyvät

Eve Smoke toimii tietysti kuten mikä tahansa palovaroitin, mutta sen lisäksi se lähettää tiedon tulipalosta nettiyhteyden yli omistajalleen. Mikäli hälytys todetaan aiheettomaksi, voi hälytyksen myös sammuttaa etänä. Hälytyksen toteamiseksi vääräksi tarvitaan tietysti muita laitteita, esimerkiksi kameroita.

Pahat

Älyominaisuuksista hyötyäkseen laite tarvitsee luonnollisesti toimivan nettiyhteyden. Mutta mikäli palo johtuu esimerkiksi salamaniskusta, nettikin voi olla poikki. Tai jos palo lähtee sähkökaapista, voivat modeemit ja wifit olla virrattomina.

Palovaroittimen lisäksi olisi myös hyvä omistaa esimerkiksi kamera. Toki älykotiaddiktikon koti pursuaa  yleensä jo valmiiksi erilaisia vehkeitä ja visa luultavasti vinkuu enempiä miettimättä Eve Smokenkin kohdalla.

Eve Smoke ottaa yhteyden kodin HomeKit-keskittimeen Bluetoothin avulla, joten etäisyys voi muodostua ongelmaksi. Tämä on syytä selvittää ennen hankintapäätöstä.

Rumat

Itse laite lupaa toimia 10 vuotta ja siihen ei saa uutta paristoa. Tosin palovaroittimet suositellaan joka tapauksessa uusittaviksi säännöllisesti, joten 10 vuoden kestoikä ei liene ongelma.

Suurempi ongelma on, että laite on rajoittunut HomeKittiin. Voitko sanoa käyttäväsi Applen laitteita vielä 5 vuoden päästä? Mitäpä jos Eve-laiteperhe häviää markkinoilta, niiden tuki loppuu ja ne eivät enää toimi uusien käyttöjärjestelmäversioiden kanssa. Älylaitteen henkinen kuolema ei ole ennenkuulumatonta.

Toki Eve Smoke toimii ilman älyominaisuuksiakin, mutta silloin se on vain kallis palovaroitin.

Kenelle?

Omaan yksiööni ei taida tällä kertaa tulla älypalovaroitinta. Asun yksin, olen usein kaukana kotoa ja en tunne naapureitani sen kummemmin. Täyden hyödyn saaminen vaatisi kameran hankkimista ja se ei nyt ole ostoslistalla, HomeKit-kamera maksaa noin 200 eurosta ylöspäin.

Mutta voisin kuvitella siitä olevan enemmän iloa esimerkiksi ison vanhan puutalon omistajalle. Toki useiden laitteiden hankkiminen on kallista lystiä ja Bluetoothin kantama aiheuttaa omat hankaluutensa, mutta vanhassa puutalossa tulipalon riski on suurempi ja tuhot mittavampia. Palovaroittimen ääni ei kanna koko pihapiiriin, mutta netin yli tuleva hälytys tavoittaa paikallaolijat ja palo voidaan saada talttumaan heti alkuunsa.

Tylsä leluksi

Monet HomeKit-laitteet ovat hauskoja leikkikaluja vaikka niille ei aina olisi mitään kovin järkevää käyttöä. Eve Smokesta ei kuitenkaan ole mitään iloa ilman tulipaloa ja silloinkin on lysti kaukana.

Huvikseen Eve Smokea ei siis kannata hankkia. Mielenrauhaa sillä saa ostettua tilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän, parhaassa tapauksessa se voi pelastaa päivän.

Ei kuitenkaan turhake

Älypalovaroitin on mielenkiintoinen tuoteryhmä ja pidän aihetta silmällä. Kodin älylaitteet tuppaavat toimimaan sitä paremmin mitä enemmän niitä on. Uusia tuotteita tulee koko ajan lisää ja tekniikat kehittyvät.

Voi olla, että viiden vuoden päästä minunkin kodissani on jo älypalovaroitin. Aika ei vain vielä ollut kypsä.

Palovaroitin on tärkeä

Palovaroittimen älyä tärkeämpää on sen olemassaolo. Ikivanhat palovaroittimet kannattaa uusia ja välttää halvimpia. Jouduin aikoinaan uusimaan varoittimia tiuhaan kun ne eivät enää toimineet patterin vaihdon jälkeen ja yksi oli jopa suoraan paketista rikki. Jos se ei vielä tullut selväksi, niin ostin tuolloin, opiskeluaikanani, kaikkein halvimpia mitä löysin. Tuli kalliiksi ostaa halpaa.

Palovaroittimessa on myös hyvä olla aina virtaa, toimivuus kannattaa testata silloin tällöin. Mikäli paristo on vaihdettava, kannattaa siinäkin suosia laatua.

Eve Smoken sijasta taidan hankkia sen Koskisen muotoileman Kupu-varoittimen, niitäkin saa nykyään 10 vuotta kestävällä patterilla. Kupuja saa Eve Smoken hinnalla 4 kappaletta.

Ratkaisu on kuitenkin täysin omani ja jokaisen kannattaa punnita hyödyt ja rajoitteet itse.

Lue lisää palovaroittimista: Yhteishyvä

Palovaroittimen kuva: Wikimedia

 

 

 

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.