Eufyn homekit valvontakamera ja Even sisäilma-anturi

Edullinen HomeKit-valvontakamera: Eufy Indoor Cam 2K

HomeKit-tuki ei ole enää harvinaisuus valvontakameroissa, mutta edullisimmatkin mallit ovat maksaneet reilusti toista sataa. Lisälaitevalmistaja Ankerin eufy-tuotesarja toi kuitenkin helpotusta kahdella edullisella kameramallilla. Mutta voiko alle 50 eurolla saada hyvän valvontakameran?

Eufyn Indoor Cam 2K on saatavilla kahtena eri versiona. Kiinteänä ja kympin lisähinnalla kääntyväpäisenä. Jälkimmäistä ei ollut heti saatavilla ja en myöskään kokenut sitä tarvitsevani pienessä asunnossani. Eufyn kameroita ei toistaiseksi saa Suomesta, mutta tilasin laitteeni Saksan Amazonista.

2K-resoluutioinen kamera on hyvin varusteltu, siinä on wifi, kaksisuuntainen ääni, pimeänäkö ja monipuoliset liiketunnistustoiminnot. Tallentaa voi joko kortille, pilveen tai NAS-verkkolevylle. Kaikki toiminnot eivät kuitenkaan ole käytössä HomeKittin kanssa.

Lue lisää Homekit Secure Videosta Applen tukisivuilta.

Rakenne ja materiaalit

Paketti saapui nopeasti ja sieltä paljastui pieni ja tyylikäs, mutta hieman heppoisen oloinen kamera. Kiiltävä muovi naarmuuntuu nopeasti, mutta onneksi kameraa ei tarvitse juurikaan käsitellä sen jälkeen kun se on asennettu paikalleen.

Jalka ei ole tukevimmasta päästä, mutta kameran asennon saa säädettyä mieluisaksi ja se myös pitää asentonsa. Kameran hintaan nähden ei rakenteessa kuitenkaan pitäisi olla valittamista.

Micro Usb -johto istuu paikalleen napakasti, mutta vuonna 2020 toivoisi jo USB-C -liitintä. Valkoinen perusjohto myös pisti ikävästi silmään harmaata seinää vasten joten korvasin sen mustalla kangaspäälysteisellä.

Käyttöönotto

Eufy Indoor Cam 2K pakkauksen sisältö

Itse laitteen käyttöönotto ei ole kovin kummoista, riittää, että kytkee vain virtalähteen kiinni micro-usb-johdolla. Seinäkiinnitystä varten on tarjolla ruuvattava kiinnike, mutta sitä en itse käyttänyt.

Ainakaan oma yksilöni ei tiennyt ennen softapäivitystä tuon taivaallista HomeKittistä, joten ensimmäisenä oli ohjelmassa Eufyn oman softan asentaminen ja firmware-päivitys. Nykyiseen ärsyttävään tapaan mitään ei tapahdu ennen kuin luo uuden käyttäjätunnuksen ja kirjautuu sisään.

Olin ajatellut tehdä käyttäjätunnuksen etukäteen ja elämääni helpottaakseni päätin käyttää Googlea kirjautumiseen. Valitettavasti itse softalla ei moisesta ole mitään tietoa ja helpotuksesta tulikin hankaloitus.

Firmispäivityksen jälkeen HomeKit-paritus sujui nopeasti ja muutenkin kamera oli heti käyttövalmis.

eufy Security -sovellus

Mikäli käyttää HomeKittiä, sovelluksella ei sitten teekään enää juuri mitään. Asetukset eivät vaikuta HomeKittiin ja sovellus elää omaa elämäänsä erillään. Käytännössä HomeKit-käyttäjän kannattaa kytkeä kamera pois käytöstä eufyn sovelluksessa.

Mikäli käyttää HomeKittiä, ei voi tallentaa NAS-levylle tai eufyn pilveen. HomeKit taas ei osaa tallentaa muistikortille. Lokaali tallennus jää siis eufyn sovelluksen harteille. Ja sehän ei tietysti tallenna silloin kun HomeKit vaan kun itse haluaa.

Käytännössä totesin kortille tallentamisen hyödyttömäksi, sillä toisin kuin HomeKit, eyfyn sovellus ei osaa kytkeä liikkeentunnistusta ja tallennusta pois päältä kun olen kotona. Kamera siis tallentaa jokaisen liikkeeni kotona oleskellessani.

Hyvin nopeasti siis kytkin kameran kokonaan pois käytöstä eufyn sovelluksessa. Ehkä jos olen pidempään poissa, voin kytkeä sen päälle, mutta hankkimani 64 gigan muistikortti meni nyt vähän hukkaan.

Indoor Cam 2K ja HomeKit

Säädöiltään HomeKit Security Video on huomattavasti eufyn softaa yksinkertaisempi. Liikkeentunnistuksen herkkyyttä ei saa säädettyä ja aktiivisuusvyöhykkeet ovat tulossa vasta myöhemmin tänä vuonna kun käyttöjärjestelmät päivittyvät.

Mikä tärkeintä, HomeKit osaa kuitenkin kytkeä kameravalvonnan pois käytöstä kun käyttäjä/käyttäjät ovat kotona. Aikaisemmin minulla on ollut ongelmia sijaintipohjaisten toimintojen kanssa, mutta kamera on ainakin toistaiseksi kytkeytynyt luotettavasti pois ja päältä sen mukaan kun tulen ja menen. Kuulemma on avuksi, että merkitsee oman osoitteensa osoitekirjaan.

Videoiden katselu ja selaaminen HomeKittissä on hieman kökköä, mutta ajaa asiansa ja koska minulla on jo valmiiksi 200 gigaa tallennustilaa Applelta, saan yhden kameran videot Applen pilveen. Mikäli kameroita on enemmän, pitää ottaa isompi iCloud-paketti. Kameroiden maksimimäärä on kuitenkin hölmösti rajoitettu viiteen.

Kuvanlaatu

Kameran kuvanlaatu osoittautui mainioksi. HomeKittin kanssa ei saada käyttöön täyttä 2K-tarkkuutta, mutta 1920 x 1080 pikseliä riittää varmasti peruskäyttäjälle. Objektiivi on hieman kalansilmäinen ja tavoittaa 125 asteen näkökentän joka ainakin pienessä yksiössäni on sangen riittävä.

eufy Indoor Cam 2K kuvanlaatu päivällä

Myös yönäkötoiminto on vakuuttava, pimeään aikaan kuva on mustavalkoinen, mutta selkeä. Kameran sinisen merkkivalon saa kytkettyä pois, mutta yönäön 8 punaista infrapunalediä pistävät helposti silmään pimeydessä.

eufy Indoor Cam 2K kuvanlaatu yöllä.

Hintaan nähden kuvanlaadussakaan ei ole moitteen sijaa.

Liikkeentunnistus

HomeKittin kanssa liikkeentunnistus toimii hyvin, ehkä liiankin. Kameran ohi pörräävät hyttyset ja bananikärpäset aktivoivat usein tallennuksen. Liikkeentunnistuksen saisi kyllä rajoitettua ihmisiin, ajoneuvoihin ja eläimiin, mutta en ole halunnut lähteä siihen. Yksi tärkeimmistä syistä hankkia kamera oli, että se havaitsisi jos joku sähkölaite kärähtää ja alkaa savuttaa. Myöhemmin sen kaveriksi on tarkoitus hankkia etäpalovaroitin.

Eufyn sovelluksessa on mahdollista säätää herkkyyttä, mutta en lähtenyt kokeilemaan sitä sen enempää. Myöskään kaksisuuntaisesta äänestä ei ole HomeKit-käyttäjälle iloa, jos haluaa huudella kameran välityksellä, on käytettävä eufyn omaa sovellusta.

Kenelle?

Jos etsit edullista mutta laadukasta HomeKit-valvontakameraa sisäkäyttöön, on Indoor Cam 2K kelpo valinta. Laajempaa kuvakulmaa tarvitseva voi silmäillä kääntyväpäistä mallia, mutta on hyvä tiedostaa, että HomeKit ei tue kääntelyä ainakaan toistaiseksi.

Mikäli haluaa enemmän säätöjä ja käyttää lokaalia tallennusta, saa unohtaa HomeKittin ja tällöin pilvitallennusta varten tarvitaan eufyn oma palvelusopimus.

Hintaansa nähden laitteessa ei kuitenkaan ole pahemmin valittamista ja se ei vaadi erillistä tukiasemaa. Laite on fiksun näköinen, mutta kiiltävä valkoinen väritys ei miellytä kaikkia, itsekin haluaisin kamerani mieluummin vaikka mattamustana. Valkoinen muovi paistaa ikävästi silmään harmaan vitriinin päällä. Ledin valo voisi myös olla valkoinen.

Hyvää

 • Edullinen hinta
 • Kuvanlaatu
 • Toimiva yökuvaus
 • Siisti ulkonäkö
 • HomeKit Security Video -tuki
 • Ei vaadi tukiasemaa

Huonoa

 • Kökkö paikallinen tallennus
 • Vaatii oman softan ja tunnuksen luomisen
 • Micro-usb liitin
 • Saatavana vain valkoisena
 • Ei saatavilla Suomesta kirjoitushetkellä

 


Laite on hankittu omalla rahalla ja kirjoittajalla ei ole mitään sidoksia Appleen, eufyyn tai Saksan Amazoniin josta laite on hankittu. HomeKittiin ja kameran sovelluksen ominaisuuksiin liittyvät tiedot ovat kirjoitushetkeltä (ellei erikseen ole korjattu) ja voivat muuttua.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.