fast 5370 air hybridilaajakaistamodeemi

Hybridilaajakaista – mitä sinun on hyvä tietää

Hybridilaajakaista on vielä niin uusi juttu, että siitä ei ole paljoa kokemuksia. Se tuntuu olevan uusi juttu myös myyjille ja verkkosivun tiedot ovat ihastuttava yhdistelmä ympäripyöreää löpinää ja teknisiä tietoja jotka eivät peruskuluttajalle avaudu. Niihin kätkeytyy kuitenkin salaisuus.

Hybridilaajakaista yhdistää perinteisen, mutta auttamattomasti vanhentuneen adsl-tekniikan nykyaikaiseen 4G-verkkoon, joka on monella alueella jo auttamattomasti tukkeessa.

Olin jo tilannut hybridilaajakaistan, kun törmäsin väitteeseen, että lähetykseen se käyttäisi vain adsl:lää, eli lähetysnopeus olisi maksimissaan kaksi megaa, käytännössä yleensä noin puolisen megaa. Otin yhteyttä asiakaspalveluun jossa aiheesta ei tiedetty sitten yhtään mitään ja minut ohjattiin vikapalveluun.

Vikapalvelu sentään osasi etsiä palvelukuvauksesta lähetysnopeuden vaihteluvälin, josta saattoi päätellä, että sellaista ei epäsymmetrisellä adsl-yhteydellä saavuteta.

Päätin kuitenkin vielä selailla palvelun nettisivua ja huomasin tiedon, että hybridilaajakaista toimii vain TCP-liikenteellä ja muilla muodoilla on käytössä pelkkä adsl. Tämä ei tietenkään kerro tavalliselle sukankuluttajalle mitään.

TCP ja UDP

Itsekään en ole verkkotekniikan asiantuntija, mutta kirjainyhdistelmät kuulostivat etäisesti tutuilta. Tämän lisäksi osaan käyttää internetin hakukoneita.

Suurin osa internetin liikenteestä on toki TCP, eli Transmission Control Protocol -liikennettä, mutta tietynlaisessa käytössä harvinaisempi UDP, eli User Datagram Protocol on tarpeen.

Nykyään ei ole mitenkään harvinaista, että käyttäjä haluaa striimata itse videota verkkoon ja siinä käytetään yleensä UDP:tä. Asiaan perehtyneempi osaisi varmasti nimetä muitakin käyttötarkoituksia missä UDP on tarpeen.

Kuluttajalta ei saa pimittää tietoja

Asia ei toki kosketa kaikkia netin käyttäjiä, mutta olennaiset tiedot pitäisi olla saatavilla selkokielisenä. Tässä tapauksessa olisi siis pitänyt kertoa, että hybridilaajakaista ei sovellu hyvin ylöspäin striimaamiseen. Sain myöhemmin ”vinkin” asiakaspalvelulta, että striimatessa pitää irroittaa adsl:n johto jollain saa käyttöön 4G:n upload-kaistan.

Tämä ei tietenkään ole missään kohtaa kätevää ja nettiliittymällä saattaa olla muitakin käyttäjiä. Mahdollinen skenaario on, että vanhemmat hankkivat talouteen hybridilaajakaistan ja perheen lapsi harrastaakin Fortniten striimaamista ja sitten ihmetellään, että miksi on hidasta.

En tiedä, onko asia pimitetty tahallisesti vai onko se vain ollut myyjäosapuolellekin liian vaikeaselkoinen. Itse otin liittymän myymälästä ja myyjän tiedot olivat kehnot. Asiakaspalvelustakaan ei löytynyt osaamista, joten kuluttaja saa olla tarkkana.

Ongelmatilanteissa saa onneksi apua kuluttajaneuvonnasta ja reklamaation tekemistä varten sieltä löytyy kätevä apuri: Kuluttajaneuvonta. Sivustoa kannattaa muutenkin lueskella, siellä on apua ja neuvoja moneen tilanteeseen.

Sopiiko hybridilaajakaista minulle?

Periaatteessa hybridilaajakaista tarjoaa kiinteän liittymän vakauden ja 4G:n lähetysnopeuden. Latausnopeuteenkin se saa lisäpuhtia 4G:stä.

Miten hyvin se toimii, riippuu sijainnista. Jos vanha langallinen verkko on kuoleman kielissä ja 4G joko tukossa tai kuuluvuus olematon, ei kahdesta kalkkunasta välttämättä tule kotkaa.

Mikäli et striimaile verkkoon, eivät hybridin rajoitukset luultavasti koske sinua. Itse odottelen saavani valokuidun parin vuoden sisällä, joten 2 vuoden määräaikainen sopimus ei kuulostanut pahalta.

 


 

Itse liittymästä ei ole vielä pidempää kokemusta, mutta Sagecomin valmistama Fast 5370 Air on järkyttävän kokoinen laite ja muutenkin kehnosti muotoiltu. Leveyttä sillä on 30 senttiä, seinäkiinnikkeille on paikat, mutta alaosan muotoilu estää sellaisen käyttämisen. Antenneja laitteen mukana ei tullut, mutta Huawein pupunkorvat sopivat siihen, tosin liitinten sijoittelu ei ole niille optimaalinen. Web-käyttöliittymä on kuitenkin oletettua parempi, laitteen saa siltatilaan ja kiinteät ip:tkin sain asetettua toisin kuin vanhassa Huaweissani.


Noin puolentoista vuoden kokemuksien jälkeen Hybridilaajakaista on osoittautunut olevansa osiensa summa eikä yhtään enempää. Nopeuslupauksia ei ole missään kohtaa lunastettu. Aluksi nopeus pyöri parin kympin tietämillä, mutta noin vuoden jälkeen romahti alle kymmeneen. Pahimmillaan nopeus pyöri muutaman megan nurkilla. Asiakaspalvelua ei luonnollisesti kamalasti kiinnostanut, mutta lopulta totesivat, että nopeus on nii nhidas, että määräaikainen sopimus on irtisanottavissa, minkäänlaisia parannuksia ei ole luvassa.

Nopeus kuitenkin sitten lopulta parani kun Telia päätti rakentaa 5G-tukiaseman lähinurkille. 5G:stähän ei ole iloa jos verkko on alueella kyykyssä, kukaan ei maksa suolaisia hintoja megan nopeudesta. Nyt saan nauttia huimasta 30-40 megan nopeudesta iltaisin. Rahalle saa jo melkein vastinetta.

Ja olen vahvasti sitä mieltä, että kuka ikinä muotoilikaan tuon Sagecomin hirvityksen, hänet pitäisi irtisanoa välittömästi tehtävistään. Aivan jäätävä laitos.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.