ikea trådfri pistorasia odottamassa asennusta

Kannattaako ostaa Ikean älypistorasia?

Ikean Trådri-pistorasia on 9,99 euron hinnaltaan kovin houkutteleva ja Ikean älyvehkeet toimivat myös HomeKittin kautta. Vai toimivatko kaikki? Ostohousut kannattaa vielä hetkeksi viikata takaisin penkin selkänojalle.

Asiaa ei mitenkään kerrota selkeästi ja siitä voidaan jopa antaa asiakaspalvelussa virheellistä tietoa. Toisin kuin lamput, Trådfri-pistorasia ei toimi HomeKittin kautta. Vielä.

Trådfri-tukiasema on saamassa lähiaikoina suuren ohjelmistopäivityksen jonka olisi tarkoitus korjata käyttöön liittyviä ongelmia ja tuoda myös HomeKit-tuki pistorasioille. Trådfri-järjestelmän ongelmista on liikkeellä monenlaista juttua, mutta täytyy todeta, että itselläni nykyinen ohjelmistoversio on pelannut mainiosti. Esimerkiksi Airplayssä tuntuu olevan tällä hetkellä enemmän yhdistämisongelmia (toki alkuaikojen ja CoreAudio-bugin aiheuttamat ongelmat ovat vielä kaukana).

Jos ostaisin sen nyt kuitenkin heti ja käytän Ikean oman sovelluksen kautta?

Jos Ikean softa on tuttu ja se ei tunnu vastenmieliseltä, niin miksi ei. Sovellus itsessään on kuitenkin käytettävyydeltään kökkö ja mahdollistaa ohjauksen vain samassa verkossa oleville laitteille. Reissun päältä se ei siis luonnistu.

Myös Ikean paritusprosessi voi repiä järjestelmää tuntemattoman hermot riekaleiksi. Siitä on sujuva käyttökokemus kaukana, kun joku ruotsalainen käytettävyysinsinööri on keksinyt, että laitteen ja tukiaseman parittamiseen tarvitaan aina joku erillinen katkaisija tai himmennin. Asia selviää luonnollisesti vasta käyttöohjetta lukiessa.

Valot pystyy kyllä ottamaan käyttöön ilmankin, mutta sen tiedon joutuu etsimään netistä. Samaten muun merkkisiä Zigbee-laitteita on mahdollista ottaa käyttöön, mutta toimivuus selviää vasta kokeilemalla.

Trådfri-pistorasiaa ei kuitenkaan pysty tällä hetkellä ottamaan käyttöön millään muulla ilveellä kuin erillistä katkaisijaa, himmennintä tai vastaavaa käyttämällä. Itse käytin himmennintä jolla ei voi edes ohjata pistorasiaa.

Oikeastaan en ole keksinyt, että miten himmentimellä ohjataan yhtään mitään, se näkyy kyllä sovelluksessa, mutta ei tee mitään. Oikeastaan en ole ollut edes kiinnostunut selvittämään asiaa sen kummemmin koska olen ohjannut laitteita HomeKittin kautta.

Ei näin, Ikea

Siinä missä tavarataloissa asioiminen on yleensä sangen miellyttävää, on Trådfri-järjestelmän käyttöönotto ja käyttö paikoittain raivostuttavan tuskaisaa. Siinä ei auta edes kassan jälkeen popsitut edulliset hodarit, kun vasta kotona tajuaa, että olisi pitänyt ostaa myös se helkutin katkaisija.

Myös ohjelmisto oli varsinkin aluksi pahasti keskeneräinen. Tulossa on kuitenkin onneksi iso päivitys joka lupaa paljon. Päivityksen julkaisu on kuitenkin lykkääntynyt ongelmien takia. Mielenkiinnolla jään odottamaan, että lunastaako päivitys lupauksensa vai julkaistaanko taas keskeneräinen raakile.

Toivottavasti softapuoli saadaan kuntoon ja ylimääräiset katkaisimet sun muut hylätään käyttöönottoprosessissa. Itse laitteethan ovat varsinkin hintaansa nähden laadukkaita.

Trådfri-pistoriasiakaan ei tee tässä poikkeusta. Laite on vähän kolho, mutta ruotsalaiset ovat ymmärtäneet jättää ylikirkkaat ledit pois ja laitteen valkoinen merkkivalo on piilotettu muovikuoren alle mistä se hohtaa vain himmeästi ja miellyttävästi.

Suosittelen kuitenkin malttamaan vielä hetken pistorasioiden kanssa ja odottelemaan tulevaa päivitystä. Jos viimeisimmät lupaukset pitävät paikkansa, se on jo ihan ovella.

Edit: Päivitys tuli ja älypistorasia toimii mainiosti. Näin kesällä olen asettanut sen ohjaamaan tuuletinta, kun lähden töistä, tuuletin käynnistyy 20 minuutin ajaksi. Kun saavun kotiin, tuuletin on sekoittanut ilman raikkaammaksi.

 

 

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.