iphone se ja xr

Voiko näyttö olla jo liian iso? – iPhone XR kokemuksia

Olen ollut pitkään tyytyväinen iPhone SE:n omistaja, mutta parempi kamera ja akunkesto houkuttivat niin pahasti, että päätin hankkia juuri julkaistun iPhone XR:n. Sen akunkeston luvataan olevan parasta koskaan Applella ja kamerakin on sangen mainio. Ainoa ominaisuus joka minua huoletti on koko.

Isompi ei ole aina parempi, minulla on kovin lyhyet sormet, joten isojen laitteiden käyttö on hankalaa ja vaara siihen, että puhelun lipsahtaa kädesta on suuri. Vuosi sitten kaverini vaihtoi ison Lumian SE:hen ja kehui, että kuinka mukavaa on kun puheli  sopii käteen. Ja niinhän se onkin.

Siinä missä vitossarja ja SE ovat yhden käden puhelimia, XR:ään pitää tarttua kaksin käsin. Se vaatii totuttelua, olen käyttänyt puhelinta paljon yhdellä ja vieläpä vasemmalla kädellä. Aikaisemmin nopeat toimenpiteet ovat muuttuneet kömpelöksi könyämiseksi. Uuteen kokoon toki tottuu nopeasti, mutta tietyt asiat ovat muuttuneet pysyvästi hankalammiksi.

Kätevä kaukosäädin vai muhkea media-alusta?

iphone se kädessä

iPhone SE on kätevä kaukosäädin.

Teknologiasivustoilla on pohdittu, että Applen uutuudet ovat kaikki isoja sen takia, että firma on tuomassa markkinoille oman videotoistopalvelunsa. Pikkuisen SE:n näytöltä ei jaksa katsella kuin ehkä YouTubea silloin tällöin.

Itselläni on aika vähän tarvetta katsoa videoita puhelimesta (ainoastaan toistaiseksi?), mutta puhelin on tärkeä osa päivittäisiä askareitani. Erityisen kovassa käytössä on Komentokeskus.

SE:llä sen käyttö oli helppoa, otin puhelimen taskusta vasemmalla kädellä, pyyhkäisin vain peukalolla Komentokeskuksen esiin, sääsin valoja tai vaihdoin biisiä ja puhelin sujahti taas nopeasti taskuun. Nyt harmikseni Komentokeskus on siirretty oikeaan yläkulmaan ja sen sujuva käyttö vaatii kahta kättä.

Toinen vakiotoimenpiteeni oli kurkistaa Ilmoituskeskuksesta esimerkiksi päivämäärä tai viimeisimmät ilmoitukset. Se onnistui samaten vasemmalla kädellä ja lyhyellä sormenliikkeellä. Nyt Ilmoituskeskusta saa venyttää aika pitkän matkan nähdäkseen samat tiedot, noin 4/5 ruudun verran.

Näytön kokoa voisi hyödyntää paremminkin?

Itselleni tuli vähän pettymyksenä, että näytön suurempaa kokoa ei ole osattu täysin hyödyntää. Videoita ja valokuvia on kyllä mukava katsella, mutta monessa paikkaa iOS tuntuu ”venytetyltä”. Lisätilasta ei ole otettu koko hyötyä irti.

Tämä on toki sangen ymmärrettävää, iOS on alunperin suunniteltu pienemmille näytöille ja se nojaa vahvasti ruudukkomaiseen gridiin. Suunnittelussa ei ole kovin hyvin otettu huomioon, että käyttäjän sormi ei aina enää riitäkään joka paikkaan otetta vaihtamatta.

Esimerkiksi Ilmoituskeskukseen on tyydytty lisäämään yksi lisärivi kuvakkeita. Ainakin itselleni tuo lisärivi on turha, olennaiset toiminnut mahtuivat vanhaankin. Lisätilaa olisi voinut kuitenkin hyödyntää paremmin. Esimerkiksi Homekittille olisi voinut antaa option käyttää itselleen koko rivi. Siihen olisi mahtunut kolme suosikkia ja avausnappi Homekittin näkymään.

Kaipaisin myös mahdollisuutta siirtää lisäsäätimet vakiosäätimien yläpuolelle. Se vähentäisi tarvetta kurotella tai vaihtaa otetta puhelimessa.

Komentokeskuksen layout olisi pitänyt miettiä uudestaan kun se avataan ylhäältä eikä alhaalta. Nyt se on laiskasti tehty vain isommaksi. Ongelmaa voi onneksi vähän helpottaa siirtelemällä lisäsäätimiä.

Luultavasti asia korjaatuu vuoden päästä kun Apple pistää iOS:n uusiksi ja suunnittelee sen toimimaan paremmin isoilla näytöillä. Tai näin ainakin toivon tapahtuvan, isompi näytön koko tuo käyttöliittymäsuunnitteluun uusia haasteita ja vaatii erilaisia ratkaisuja.

Vanhaan ei ole paluuta

Vaikka miten paljon tykkäsinkin SE:stä, se on ollut paras iPhone mitä minulla on ollut, alkoi se kyllä tuntua vähän pieneltä. Ei sen takia, että se olisi jotenkin kutistunut käytössä, vaan ohjelmistokehittäjät ja verkkosivujen suunnittelijat ovat suunnanneet katseensa jo isompiin ruutuihin.

Halpa hinta ja kompakti koko on ollut monelle mieluisa yhdistelmä. SE:n hinta laski nopeasti ja tarjouksesta sitä on saanut jopa alle 200 eurolla. SE oli todellinen halpis-iPhone.

Salaa kuitenkin elättelen toiveita, että Apple muistaisi myös meitä joita jättimäiset puhelimet eivät innosta ja tekisi uuden SE:n vaikkapa kasin rungolla. XS ja XR pursuavat hienoja teknisiä innovaatioita ja ominaisuuksia, mutta olen huomannut, että en minä varsinaisesti tarvitse sellaisia.

Face ID on kiva, muttei välttämätön. Huipputehokasta prosessoria en tarvitse, kulutan lähinnä tekstisisältöjä, käytän Instagramia, hoidan yhteydenpitoa sekä ohjastan kodin laitteita. Erityisesti XS on suunniteltu olemaan paras ja samalla kallein, itse tarvitsisin vain luotettavan työjuhdan arkisiin askareisiin. Huippuominaisuuksista arvostan ainoastaan kameraa ja se onkin osoittautunut XR:ssä jo erinomaiseksi.

Sulle vai mulle?

Isompi koko ohjaa käyttämään puhelinta tablettimaisesti. Itselläni ei ole koskaan ole ollut tablettia ja olen tottunut suorittamaan toimenpiteitä nopeasti yhdellä kädellä. Minulle isompi koko jätti ristiriitaisen maun.

Jos taas kuluttaa enemmän medioita ja kahden käden käyttö ei haittaa, on isoruutuinen puhelin nappivalinta. Kaupassa kannattaa tutustua puhelimeen muutenkin kuin vain kädessä hypistelemällä. Moni asia selviää kuitenkin vasta pidemmässä käytössä.

Useimmat ovat ottaneet uudet koot vastaan ilolla, mutta itse jouduin uudistamaan tavan miten käytän puhelinta. Vanha tapa oli mielestäni oikein hyvä, mutta se ei enää onnistu. Laite ei sopeudu käyttäjään, joten käyttäjän on sopeuduttava laitteeseen.

Vaihtoehdot ovat vähissä jos havittelee uusimpia malleja, vaihtoehtoina on iso, isompi ja isoin. Itse valitsin ”isomman” koska yli 1000 euroa alkaa olla jo liikaa puhelimesta. Olisin varmaan pysynyt vielä vanhassa, mutta se olisi tarvinnut uuden akun ja iPhone  XR:n kamera houkutti – esimerkiksi blogikuvia varten ei millään jaksaisi kaivaa esiin kömpelöä järjestelmäkameraa.

Trendi on vahvasti isompiin laitteisiin päin, mutta onneksi markkinoilla näkyy myös merkkejä pienistä laitteista, esimerkiksi takavuosien Palm-brändillä ollaan tuomassa markkinoille paksun luottokortin kokoista älypuhelinta.


Neljän päivän jälkeen olen jo huomannut eroja puhelimen käytössä. Isoa puhelinta ei tule otettua niin herkästi esille, mutta sitten kun sen ottaa, sitä tulee käytettyä pidempään. Onko se hyvä vai huono asia?

 

Tags:
Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.