Maailman ensimmäinen iPadilla soitettava taidemusiikin konsertti Helsingissä 29.11.2014

Historiallinen klassisen musiikin konsertti, jossa iPadia käytetään klassisen- ja nykymusiikin soittimena järjestetään Helsingin Musiikkitalossa 29.11.2014 klo 19.00. Konsertissa kuullaan soolo- ja ensemble-esityksiä niin klassisen kuin kokeellisen musiikin genrestä. iPadien kanssa konsertissa soi myös flyygeli.

Esiintyjät ovat toisen vuoden musiikkiteknologian opiskelijat Athanasios Gotsopoulos, Mikko Kolehmainen, Mikko Renfors, Eetu Seppälä, Teemu Vänskä sekä Aalto-yliopistossa opiskeleva Tuomas Ahva säestäjineen. Konsertin juontaa Otto Romanowski.

Konsertin jälkeen on yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä esiintyjille sekä tulla lavalle katsomaan iPadeissa käytettyjä soitinratkaisuja.

”Nuorilla on käytössään paljon erilaisia mobiililaitteita, jotka eivät näytä perinteisiltä soittimilta. Heräsi kysymys, voiko niillä tehdä myös perinteisen kaltaista soitinmusiikkia, kuten klassista”, Otto Romanowski kertoo.

Applen iPadille on ladattavissa tuhansia eri ohjelmia, jotka matkivat perinteisiä soittimia. On myös olemassa aivan omanlaisiaan käyttöliittymiä, jotka eivät erityisesti jäljittele mitään muuta soitinta.

”Yksi ipadisti voi soittaa jousiston, yksi puhaltimet, yksi lyömäsoittimet, ja muille jää vähän odoteltavaa. Kaikki soitetaan täysin livenä, eli mitään ei tule ennalta nauhalta. Vähän niin kuin oikea pianisti soittaisi Mozartia livenä, niin mekin soitamme. Mutta iPadeja.”

Kaikki konserttiin osallistuvat opiskelijat ovat harjoitelleet 1-2 teosta, joista yksi voi olla klassinen. Näitä kappaleita harjoitellaan, kuten iPad olisi perinteinen soitin. Huhuja on kuultu muun muassa Beatleseista, Bachista, Debussystä, Schumannista sekä erilaisista improvisaatioista.

”Emme kuitenkaan aio paljastaa konsertin ohjelmistoa etukäteen, sillä haluamme yleisön yllättyvän täydellisesti. Tavoitteenamme on luoda konsertti, jossa yleisö voi sulkea silmänsä ja kuulla täydellistä musiikkia unohtaen sen, mistä ääni itse asiassa tulee”, Otto Romanowski maalailee.

Otto Romanowski on on suomalainen elektroniseen musiikkiin erikoistunut säveltäjä, joka toimii apulaisprofessorina Sibelius-akatemiassa. Häntä pidetään Erkki Kurenniemen ja Henrik Otto Donnerin ohella yhtenä suomalaisen elektronisen musiikin uranuurtajista. Romanowski on myös Apple-käyttäjät ry:n pitkäaikainen jäsen ja ollut mukana vuosien saatossa järjestämässä musiikki-aiheisia tapahtumia.

Apple-käyttäjät tahtoo olla joukolla mukana todistamassa tätä historiallista tapahtumaa ja tarjoaa kaikille Apple-laitteiden käyttäjille ja niistä kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua konserttiin 5 euron hintaan. (Normaalihinta 17,50/11,50/6,50 €).

Nämä erikoishintaiset liput tulee ostaa 27.11.2014 mennessä Apple-käyttäjät ry:n kaupasta osoitteesta kauppa.appleusers.fi.

Liput jaetaan ennen konserttia klo 18.45 Musiikkitalon Black Box -salin edessä ja menemme yhtä aikaa sisään.

iPad-orkesteri

Aika: La 29.11. klo 19.00
Paikka: Black Box, Musiikkitalo
Liput: Apple-käyttäjien hinta 5 €. Liput ostetaan Apple-käyttäjät ry:n kaupasta 27.11.2014 mennessä. Sen jälkeen lippuja voi ostaa Musiikkitalon lipunmyyntipisteistä normaalihintaan 17,50/11,50/6,50 € (Lippupalvelu) ja 15/10/5 € (Musiikkitalo).

Pia Parkkonen
pia.parkkonen@appleusers.fi