MacBook Air 2020 työkäytössä

MacBook Air 2020 työkoneena

Apple sai näppäimistöongelmat vihdoin kuriin ja 512 gigan tallennustilan hintakin oli laskenut siedettäväksi, joten oli taas aika katsella Applen läppäreitä. Mutta riittäisikö tehoiltaan kevyempi MacBook Air työkäyttöön? Tässä tapauksessa minun työkäyttööni.

Edit: Juttu käsittelee early 2020 konetta joka on varustettu 10. sukupolven Intelin suorittimella. Lue Applen M1-järjestelmäpiirillä varustetusta mallista.

Arvosteluja ja artikkeleita lukiessa jää helposti sellainen kuva, että tuore MacBook Air on surkea nuhapumppu eikä kelpaa ainakaan mihinkään vaativampaan työkäyttöön. Mitä se vaativa työkäyttö sitten ikinä onkaan, kuka tietää.

i3-prosessorin malleja pidetään onnettomina ja taas i7 on turha optio koska silloin on jo järkevämpää hankkia Pro. i5 ja i7-mallit myös kuulemma huutavat kuin hyeenat ja kuumenevat kuorman alla i3:n ollessa sentään hiljaisempi.

Matebook vai MacBook?

Aikaisempi työkoneeni oli viime vuoden Huawei Matebook 13. Tehojensa suhteen se oli pettymys erillisestä näytönohjaimestaan huolimatta. Myös Matebook kuumeni herkästi ja tuuletin alkoi nopeasti mekkaloida – sanottakoon toki, että aikaisempi läppärini oli tuulettimeton 12″ MacBook (MB on minulla edelleen, koska ongelmistaan huolimatta se on mukavan kompaktin kokoinen).

En siis varsinaisesti ollut kovin huolissani. MacBookillakin oli tullut tehtyä esimerkiksi yhden vaalikampanjan materiaalit ja se tuntuikin suoriutuvat numeroitaan paremmin, toisin kuin Matebook.

Omaan käyttöön sopiva?

Se ei paljoa ilahduta jos kone sopii jonkun muun tarpeisiin kuin omiin. Itselleni on tärkeää, että näppäimistö, kosketuslevy ja näyttö ovat hyviä (MacBookin näppäimistö oli suuri pettymys, Matebook taas oli ihan jees). Nämä kun pakataan sopivaan pakettiin riittävän akunkeston kera, aletaan olla aika lähellä. Mitään valtavaa tehohirmua en kaipaa, mutta Adoben sovellusten joutaisi pyöriä sutjakasti.

Ja mitä minä sitten teen? En enää istu koko päivää koneella Illustratorin ja InDesignin parissa, mutta molempia tulee käytettyä edelleenkin. Suunnittelen työpaikkani printtimateriaalit ja asiakkaille esimerkiksi opasteita ja ikkunateippauksia.

Eniten tehoa vaativa käyttö on kuitenkin ehkä kuvien käsittely. Tai oikeastaan suurentaminen. Teemme printtejä jotka voivat olla kooltaan useita metrejä. Isoin bittikartta-aineisto mitä olen tehnyt oli noin 9 x 2,5 metriä.

Pari- kolmemetrisiä aineistoja saattaa olla tehtävänä yhdellä kertaa toista kymmentä. Huawei alkoi parin kolmen kuvan jälkeen puhkumaan ja puhaltamaan ja kellotaajuudet putosivat. MacBook Air selviää jopa kymmenestä parimetrisestä aineistosta ilman huomattavaa hidastumista. Kyllä MBA:kin isommissa materiaaleissa nikottelee välillä, mutta pääasiassa olen ollut tyytyväinen.

Jonkun verran työtä tulee tehtyä myös Premiere Rushilla ja Lightroom CC:llä. Kumpikaan niistä ei tunnu olevan ongelma MBA:lle. Itseasiassa Premiere Rush pyöri paremmin vanhassa MacBookissani kuin Matebookissa, eli sovellus lienee optimoitu hyvin macOS:ssä.

Loput työstäni onkin sitten sähköpostien ja tekstisisältöjen kirjoittamista, verkkokaupan ylläpitoa, webbisivujen analytiikkaa ja muuta sellaista mikä ei varsinaisesti vaadi ihmeellisiä koneelta. Tässä on lähinnä riittävä akunkesto ja kannettavuus plussaa, sillä näitä teen usein muualla kuin kotona tai firmalla.

Sulle vai mulle?

Omaan käyttööni MacBook Air osoittautui siis ihan passeliksi valinnaksi. Kone on työpäivän aikana enimmäkseen kiinni verkkovirrassa, mutta akun kanssakin pärjää ihan mukavasti. Toki kun vertaa 12 MacBookkiin, onhan tämä vähän iso. Mutta toisaalta koko on käyttöergonomian puolesta sangen passeli, istuu käsiini paremmin kuin MateBook.

Uusi MacBook Air ei tarjoa mitään ihmeellistä tai mullistavaa, mutta vanhojen mallien virheet on korjattu. Voisin siis sanoa, että MBA on taas kerran kelpo työjuhta peruskäyttöön ja vähän vaativampaankin.

Applen koneita pääsee helposti käpälöimään liikkeissä, mikä on tosi hyvä, mutta tehojen riittävyyttä on silloin vaikea arvioida. Kuvaamissani hommissa suorituskyky on kuitenkin ollut riittävä.

Rusinana pullassa tästäkin koneesta löytyy Applen T2-turvasiru mutta ei turhaa Touchbaria (mitä en ole kenenkään kuullut ikinä kehuvan).

En suosittele.

En kuitenkaan suosittele konetta sen kummemmin. Jollekin se on liian tehoton ja toiselle taas ylihintainen imagon jatke. Työkalut valitaan tarpeen mukaan ja leikkikalut halujen. Varsinkin jos joutuu maksamaan työkalunsa itse kuten minä, ne on syytä valita huolellisesti.

Omasssa käytössäni MacBook Air on ollut hyvä valinta. Hommat sujuvat sutjakammin kuin Matebookilla. Osittain ehkä siksi, että olen kuitenkin aika tottunut macOS-käyttöjärjestelmään. Mutta macissa monet asiat ovat minusta myös helpompia tai nopeampia toteuttaa.

Voin esimerkiksi avata esimerkiksi Photoshopissa useita kuvatiedostoja kerralla kun Windowsissa vain yhden. Pieniä, mutta elämää helpottavia juttuja. Applen paremmasta kuvatiedostotuesta nyt puhumattakaan. Ja voitteko uskoa, Windowsin Photoshop ei edelleenkään avaa heif/heic-kuvatiedostoja. Aika surkeaa kalliilta ammattilaisohjelmalta?

Ei kuitenkaan tehoton.

Tehottomaksi en kuitenkaan lähde i5-prosessorilla varustetta MacBook Airiani missään nimessä haukkumaan. Tuuletin kyllä käy välillä, mutta niin se on käynyt kaikissa läppäreissäni mitä olen ikinä omistanut. Poislukien tietysti tuulettimeton 12″ MacBook.

Ja ne joille i5 Airin tehot eivät riitä, luultavasti tietävät sen ilman minun kirjoittelujani.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.