MacBook Air M1 ja videoeditointi

MacBook Air M1 – modaamalla lisää tehoa?

Applen uudet M1-koneet ovat olleet markkinoilla vasta pari kuukautta, mutta tekniikkaharrastajat ovat jo keksineet helpon ja halvan tavan saada lisää tehoa MacBook Airista. Onko Apple tehnyt kömpelön virheen konetta suunnitellessa?

Olen itse käyttänyt M1 Airia työkäytössä vuoden alusta ja en ole varsinaisesti missään kohtaa kokenut, että se kaipaisi lisätehoja. Toki en tee monimutkaisia 4K-videoprojekteja tai 3D-mallinnusta, mutta kukapa sellaiseen Airia ostaisi muutenkaan.

Tässä muutama video aiheesta, mietitään lisää niiden jälkeen:

Helppo ja halpa modaus

Käytännössä modaus ei vaadi kuin takakannen avaamisen ja lämpötyynyjen liimaamisen paikoilleen. Sinettejä ei rikota eikä koneeseen tehdä peruuttamattomia muutoksia. Ainoa tarvittava erikoistyökalu on Applen käyttämä Pentalobe-ruuvimeisseli ja lämpötyynyt maksavat yhteensä ehkä joitakin kymppejä.

Tämä saa varmasti monen modaussormet syyhyämään.

Tarvitsenko oikeasti lisää tehoja?

Jos olet valinnut koneeksesi halvimman Airin, niin luultavasti et. Toki niukalla budjetilla voi joutua tekemään kompromisseja, mutta edellisiin 2020 i5 Air ja erillisellä näytönohjaimella varustettuun Huawei Matebook 13 -koneisiin verrattuna tehoa tuntuu olevan aivan riittävästi.

Näistä kahdesta Huawei oli herkempi throttlaamaan, eli pudottamaan suorituskykyä lämpenemisen takia. M1:n kanssa en toistaiseksi ole havainnut ilmiötä. Toki nyt on talvi, joten sisäilman lämpötila on jopa 10 astetta vähemmän kuin kesähelteillä

Hyvää vai huonoa suunnittelua?

Videollaan Linus Tech Tipsin Linus irvailee Applen “hyvälle” suunnittelulle. Ehkä Apple halusi säästää pari dollarisenttiä valmistuskustannuksissa tai uudet osat vaan kiireessä tungettiin vanhoihin kuoriin.

Olen kuitenkin jokusen modausvideon katsellut ja osassa niistä muistutetaan, että modin jälkeen koneen pohja kuumenee enemmän. Tämä ei tietenkään varmasti tule kenellekään yllätyksenä kun lämpötyynyt asennetaan johtamaan lämpö juuri koneen pohjaan.

Ilmiö on syytä ottaa huomioon mikäli käyttää läppäriä eli laptoppia nimensä mukaisesti. Itsekin kirjoitan tätä juttua kone sylissä. Käyttömukavuus voi siis heiketä modauksen jälkeen.

Voi olla, että Apple on todennut, että kun kyseessä on malliston halvin kevytmalli, ei viimeisten tehopisaroiden puristamisen takia kannata uhrata mukavuutta.

Tai sitten on säästetty pari dollarisenttiä tai oltu laiskoja. Kukapa sen tietää.

Uskallanko modata koneeni?

Varmasti edelleenkin monen sormet syyhyävät. Saisi ainakin muikeat mittaustulokset vaikka modaamisesta ei muuten olisikaan iloa.

Toistaiseksi ei ole kuulunut, että modista olisi mitään haittaa. Toki ymmärrämme, että se ei ole mennyt minkään kattavan testausprosessin läpi. Lämpötyynyt on onneksi mahdollista poistaa jälkiä jättämättä mikäli kone pitää esimerkiksi toimittaa huoltoon.

Itse en lähtisi modia tekemään takuun alaiseen koneeseen. Jo ihan siitäkin syystä, että en tunne sille tarvetta.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.