Miksi Final Cut Pro X?

Mac-käyttäjällä on valittavana hyviä videotyöasemia: Final Cut Pro X, Adoben tuotteet, ScreenFlow tai vaikka iMovie. Jokaisella videotyöasemalla on oma vankka kannattajajoukkonsa.

Miksi valita näiden kaikkien joukosta Final Cut Pro X? Mulle valinta perustuu Final Cut Pro X:n nopeuteen. Koen, että kun Final Cut Pro X:n idean työvuosta on saanut jotenkin mielletyksi, Final Cut Pro X on huomattavan nopea työväline varsinkin leikkaamisessa.

Final Cut Pro X:n objektipohjaisuus ja timeline(t) tekee mulle Final Cut Pro X:stä hivenen intuitiivisemman kuin esimerkiksi ScreenFlowsta. “Magneettinen” aikajana pitää automaattisesti huolen siitä, että projekti pysyy kuvan suhteen elastisena ja yksittäistä klippiä voi kasvattaa tai pienentää, niin että klipin jälkeen tulevat klipit liikkuvat ajassa eteen ja taaksepäin. Kanavapohjaisessa editorissa, kuten ScreenFlow, kaikkia klippejä joutuu liikuttamaan, mikäli haluaa muuttaa yksittäisen klipin pituutta keskellä projektia. Lyhyessä
projektissa kanavapohjaisuus ei häiritse minua, mutta heti kun projekti kasvaa ja on kiire, minusta on häiritsevää joutua käsin siirtelemään materiaalia projektissa. Final Cut Pro X:n magneettinen aikajana on todella mukava ja nopeuttava ominaisuus, kun siihen tottuu.

Jossakin kirjassa mainittiin, että Final Cut Pro X on monin tavoin enemmän tietokanta kuin aiemmat videotyöasemat. Projektien tekemistä nopeuttaa myös huomattavasti avainsanojen ja/tai suosikkien sekä hylättyjen klippien käyttö. Videon raakamateriaalin esiseulonta ja merkitseminen avainsanoilla on sekin todella huomattava työn nopeuttaja, varsinkin jos kuvaaja on eri henkilö kuin leikkaaja. Kuvaaja voi viedä materiaalinsa Final Cut Pro X-kirjastoon, merkitä materiaalin valmiiksi avainsanoilla ja jopa merkitä suosikkinsa. Näin leikkaaja saa jo valmiiksi jäsenneltyä materiaalia työstettäväkseen ja voi keskittyä tarinan kerrontaan ja kuvien flow’hun.

Apple-käyttäjien Final Cut Pro X -kurssilla tutustumme Final Cut Pro X:n perusominaisuuksiin ja peruskäyttöön: median hallintaan, leikkaamiseen, äänen säätämiseen, kuvan säätämiseen, tekstien lisäämiseen tai vaikka erilaisiin siirroksiin ja efekteihin.

Mikael Suomela
mikael.suomela@mikaelsuomela.com

Apple-käyttäjät ry:n koulutuspäällikkö