Mitä eroa on USB-C johdoissa?
USB-C -päällä varustetut kaapelit voivat päällepäin näyttää samalta. Niissä voi kuitenkin olla suuriakin eroja tiedonsiirtonopeuksissa ja latausvirrassa. Oikean kaapelin valinta ei välttämättä ole helppoa, oli sitten etsimässä uutta latauskaapelia MacBook Pro:lle tai datakaapelia huippunopealle ssd-levylle.
Applekäyttäjälle helpoin tapa löytää sopiva kaapeli lienee ostaa Applen virallisia tarvikkeita. Läppärin lataamiseen USB-C-latauskaapeli ja datansiirtoon Thunderbolt 3 -kaapeli. Mutta jos haluat vaikkapa kaapelien mätsäävän työpöydän muiden laitteiden teemaan tai vain säästää pari euroa, vaatii kaapelin hankinta hieman perehtymistä.
Kaikkein halvimpia ja täysin tuntemattomia merkkejä on syytä välttää kuten useimmissa muissakin tuoteryhmissä. Varsinkin alkuaikoina vääränlaiset usb-c -laitteet aiheuttivat monenlaisia ongelmia. Kiinakauppojen tuotteet eivät myöskään välttämättä lunasta lupauksiaan vaikka eivät varsinaisesti olisi vaarallisia.
Lataus
Pelkästään lataukseen tarkoitettu kaapeli on usein halvempi mutta ei siirrä dataa kovin nopeasti. Latauskaapeli voi olla yli 2 metriä pitkä.
Standardinmukainen usb-c -kaapeli siirtää vähintään 3 ampeerin virran 20 voltin jännitteellä, eli latausteho on vähintään 60 wattia. Se riittää useimmille, esimerkiksi 2020 MacBook Airin alkuperäinen laturi on vain 30 wattinen. Järeämpään käyttöön tarkoitetut johdot sopivat sadan watin lataukseen (5 ampeeria).
Latauskaapeliksi kannattaa valita sellainen joka tukee Power Delivery -tekniikkaa.
edit: Nyt on uutisoitu tulevasta standardista joka mahdollistaa 240 watin lataustehon. Kukaan ei ole varmastikaan yllättynyt, että se tulee vaatimaan uudenlaisen kaapelin. USB-C 240W power delivery coming – but with yet another cable standard – 9to5Mac
Datansiirto
Jos latauskaapelin valinta tuntuu hankalalta, saa datansiirtoon perehtyminen varmasti hikikarpalot otsalle. Erilaisia standardeja on runsaasti ja ne eivät avaudu helposti kuluttajalle. Tuotetiedot ovat usein niukat.
Lataukseen tarkoitettujen kaapelien datansiirtonopeus on yleensä vain USB 2.0 tasoa eli 480 Mbit/s. USB 3.1 gen 2 kaapelien maksimipituus on vain metri ja 3.1 gen 1 kaapelien 2 metriä. Kuulostaako helpolta?
Thunderbolt
USB-C-liittimen taakse voi kätkeytyä myös Thunderbolt-liitäntä joka mahdollista 40 Gbit/s nopeuden. Voit selvittää onko macissasi Thunderbolt-portti Applen tukisivuilta.
Datansiirtoon kannattaa valita kaapeli, jota ei myydä latauskaapelina, vaan Thunderbolt 3 -kaapelina. Datansiirtoon soveltuvat kaapelit ovat yleensä lyhyempiä ja kalliimpia kuin latauskaapelit.
Mikäli nopeudella on väliä, kannattaa valita laadukas merkkituote. Esimerkiksi Anker, Aukey, OWC ja Satechi ovat yleisesti hyvinä pidettyjä merkkejä. Halpiskaapeli ei välttättä toimi halutusti (voi toki toimiakin).
Halpa latauskaapeli?
Monissa tapauksissa halvempikin latauskaapeli voi riittää. Esimerkiksi Satechin valmistamassa Bluetooth-hiiressäni ei tullut latauskaapelia mukana laisinkaan ja Deltacon näppämistössäni on USB-C-portti, mutta mukana toimitettu johto on toisesta päästään vanhaa A-mallia. Nämä laitteet eivät vaadi suuria nopeuksia tai latausvirtoja.
Ahkerasti läppärin kanssa reissaava tarvitsee myös yleensä varakaapelin jos alkuperäinen hajoaa tai hukkuu.
Mikäli ei tarvitse 100 watin latausta tai nopeaa datansiirtoa, edullinen USB-C johto löytyy IKEAsta. Ikean johdot ovat hintalaatusuhteeltaan erinomaisia, eikä tarvitse arvuutella että mitä sieltä kiinakaupasta saapuu pikku nyssykässä (nyt kohta myös verojen kera).
Kaiken kaikkiaan elämää ei ole tehty turhan helpoksi USB-C-kaapeleiden kanssa. Varman päälle pelaava Mac-käyttäjä hankkii alkuperäiset merkkituotteet. Itselläni ei ole ollut kestävyyden kanssa ongelmia Applen USB-C kaapeleissa. Toista oli takavuosien Magsafe-liittimien ja vanhempien Lightning-johtojen kanssa.
Tällä hetkellä tarpeistostani löytyy MacBook Airin oman kaapelin lisäksi Satechin tummanharmaa kangaspäälysteinen latauskaapeli (kuvassa). Kaapeli on aika paksu ja jäykkä, ehkä nyt valitsisin latauskaapeliksi edullisemman IKEAn.
edit: Sen lisäksi että kaapelit saattavat tuottaa päänvaivaa, tuottavat sinä näköjään myös laitteet. USB-C -liitin ei tarkoita sitä, että laitetta voisi ladata USB-C laturilla ja johdolla. Esimerkiksi Satechi M1 hiiri ja B&O Beoplay Portal -kuulokkeet eivät lataudu MacBookin laturilla ja johdolla. Ne pitää ladata USB-C – USB-A johdolla. Eli se siitä yhden johdon taktiikasta reissussa. Onneksi minulla on Aukeyn laturi josta löytyy kahden C-liitännän lisäksi myös perinteinen A.
Näkemykset ovat kirjoittajan omia. Kaikki laitteet ja tarvikkeet on hankittu omalla rahalla. Tekstissä voi olla ja luultavasti onkin virheitä.