Näkemättömän näkökulma: Siri tulee, oletko valmis?

Olen käyttänyt Siriä siitä asti kun se tuli saataville englanniksi. Vaihdoin iPhonenkin 4:sta 4S:ään ihan vain saadakseni Sirin käyttööni. Vannoutuneena scifi-kirjallisuuden kuluttajana olin aivan liekeissä siitä, että voisin komentaa puhelinta puhumalla. Aluksi Siri oli lähinnä hauska “lelu”, mutta vuosien kehityksen jälkeen siitä on tullut minulle lähes korvaamaton puhelimen ominaisuus. Siri nopeutti huomattavasti minun puhelimen käyttöäni, kun ei tarvinnut enää sormilla haroa jotain tiettyä sovellusta ties monenneltako näytön sivulta, vaan voi suoraan sanoa open iBooks tai open Twitterrific.

Puheluiden soittaminen Sirin avulla englanniksi olikin sitten vähän monimutkaisempaa; ihmisille, joille usein soitti, piti keksiä kaiken maailman aliasnimiä; “Call my brother”, tai sitten piti opetella arvaamaan miten tietyt sanat ääntyisivät englannin kielen foneemeilla.

Sain testattavakseni iOS 9.3:n, jossa on mukana suomenkielinen Siri. Uskon monen näkövammaisen iOS-käyttäjän arjen helpottuvan huomattavasti Sirin myötä – mikäli se siis toimisi…

Pitkin hampain luovun lähes ystävältä tuntuvasta englanninkielisestä Siri-miehestä ja otan tilalle vähän flegmaattiselta kuulostavan suomalaisen naisen.

– Hei Siri

– Kuuntelen.

– Mitä kuuluu?

– En ymmärrä mitä tarkoitat kun sanot “Mitä kuuluu”.

Jaha, selvä. ei siis smalltalkia suomalaisen Sirin kanssa, ei ainakaan vielä. Ei niin, että sillä nyt hirveästi väliä olisi, mutta kun sitä on tottunut kantamaan taskussaan englantia puhuvaa herrasmiestä, on pudotus melkoinen…

– Muuta värit käänteisiksi

– Johanna, meillä on ongelma.

No niin totisesti on. Vaikka minut onkin luokiteltu sokeaksi, minulla on hieman hahmonäköä jäljellä ja häikäistyn erittäin helposti. Niinpä käytän puhelimessa ns. käännettyjä värejä, eli minulla on tummalla pohjalla vaalea teksti ja näytön kirkkaus säädetty nollaan, jotta puhelimen näyttö ei häikäisisi silmiä. On toki mahdollista käyttää ns. näyttöverhoa, jolloin näyttö pysyy kokoajan pimeänä, mutta jostain syystä en koskaan ole oikein tottunut siihen.

Yksi ehkä kaikkein eniten käyttämistäni käskyistä Sirille on “invert colours”. Tarvitsen tätä esim. silloin kun matkustan junalla ja haluan näyttää lippuni konduktöörille. Jos värit on käännetty ja kirkkaus nolla, ei heidän viivakoodinlukijansa ymmärrä lipustani tuon taivallista. Niinpä komennan yleensä Siriä kääntämään värit sekä säätämään näytön kirkkauden täysille noissa tilanteissa.

En ainakaan toistaiseksi ole löytänyt käskyä, jolla Siri kääntäisi värit puolestani, mutta saattaa olla etten vain vielä ole keksinyt oikeaa muotoa tuolle komennolle.

Sen sijaan VoiceOver lähtee kiltisti käyntiin kun sanon:

– Aseta VoiceOver päälle.

Tämä avaa valtavasti mahdollisuuksia. Näkövammaisena voin tämän jälkeen päästä käsiksi mihin tahansa iOS-laitteeseen, jossa on iOS 9.3 pelkästään pyytämällä Siriä käynnistämään VoiceOverin. Tämä yksin on näkövammaisen käyttäjän kannalta valtava parannus nykyiseen.

Siri kyllä tietää mikä suurennus on, mutta ei osaa laittaa sitä päälle tai ottaa pois. Pyydettäessä käynnistämään suurennuksen Siri sanoo:

– En voi tehdä sitä, mutta voit tehdä sen itse asetuksissa.

Siri ymmärtää puhelun ja musiikin soittamisen eron. Voin sanoa pelkästään “Soita puhelu” ja Siri kysyy kenelle haluan soittaa. Jos sanon “Soita Robinia” alkaa ämyreistä tulvia Frontside Ollie.

Ohjelmien avaaminen ja muistutusten lisääminen tuntuvat toimivan hienosti suomeksi. Jo nyt Sirillä voi tehdä monia asioita nopeammin kuin näkövammaisena muuten olisi mahdollista. Joitakin kummallisuuksia Sirin puheessa on, kuten esim. OK on aina osuuskunta. Samoja ongelmia on ollut iät ja ajat suomenkielisessä iOS:n VoiceOver -ruudunlukijassa.

Tasa-arvon nimissä olen sitä mieltä että myös suomalaisille käyttäjille tulisi tarjota Siri sekä mies- että naisäänenä. Minua ainakaan ei yhtään haittaisi, jos saisin arkeani sulostuttamaan miellyttävän miesäänen.

On hämmästyttävää, että Siri ei osaa kääntää värejä, mutta kun piruuttani kysyn:

– Mitä kettu sanoo

Se vastaa:

– papapapapapapapau.

Selvä. Testin lopuksi sanon Sirille:

– Puhu minulle likaisia.

– Lattia pitäisi imuroida.

Johanna Herranen
johannamaria.herranen@gmail.com

Syntymästä saakka sokea Apple-tehokäyttäjä ja IT-asiantuntija.