nanoleaf canvas älyvalot

Nanoleaf Canvas älyvalopaneelit HomeKit-tuella

Led-tekniikka on mahdollistanut uudenlaisten valaistusratkaisujen tekemisen edullisesti. Onko Nanoleaffin erilaisten kuvioiden rakentelun mahdollistava Canvas-älyvalopaneelisetti kallis leikkikalu vai kodin valaistusta hienosti täydentävä järkihankinta? Siitä päätin ottaa selvää.

Lähdin mukaan älyvalojen maailmaan jo ensimmäisten HomeKit-valojen tultua markkinoille. Ensimmäiset valoni olivat nekin Nanoleaffin käsialaa, mutta silloin niistä jäi lopulta vähän paha maku suuhun. Ohjelmisto oli buginen ja parin vuoden jälkeen tukikin loppui.

Nykyään Nanoleaf on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa älyvalojen valmistajana ja se tarjoaa erilaisia, eri tarpeisiin hyvin skaalautuvia ratkaisuja. Päätin pitkän pohdinnan jälkeen täydentämään älykotiani yhdeksällä Nanoleaffin Canvas -valopaneelilla.

Nanoleaf Canvas Smarter Kit -aloituspakkaus

Nanoleaf tekee eri muotosia valopaneeleja, mutta nelikulmainen Canvas vaikutti jotenkin kaikkein simppeleimmältä. Paneelit ovat kooltaan 15 senttiä per sivu ja muutaman millin paksuisia. Seinään ne on tarkoitus kiinnittää teipillä.

9 kappaleen aloituspakkaus maksaa noin 170 euroa ja se tuntuu ainakin minusta ihan siedettävältä. Canvas ei myöskään vaadi erillistä tukiasemaa, mutta valmistajan oma sovellus on aika ehdoton.

Asennus

Teippikiinnitys kuulostaa simppleiltä, mutta mikäli seinät ovat vähänkään epätasaiset, muuttuu kiinnittäminen mahdottomaksi. Tapetoituun seinään teippiä ei myöskään kannata laittaa. Omat slammatut seinäni sulkivat teippikiinnityksen suorilta käsin pois vaihtoehdoista.

Useimmissa tapauksissa Canvas kannattaakin kiinnittää erilliseen levyyn jonka sitten ripustaa seinälle. Itse mietiskelin monenlaisia levyvaihtoehtoja, mutta päädyin tilaamaan Biltemasta metallisen työkalutaulun joka oli valmiiksi harmaa. Lisäksi työkalutaulun sai helposti ripustettua ripustuskiskoihini.

Onnettomat teipit

Joistakin kommenteista olin lukenut, että kiinnitysteipit eivät olleet kovin vakuuttavat. Ne olivat myös jotenkin hassusti kiinnitettävät. Päätin kuitenkin luottaa teippeihin sillä työkalutaulu oli sangen sileä pinnaltaan. Puhdistin pinnan vielä auton lasinpesuvaahdolla mikä irrottaa hyvin rasvan mutta ei vahingoita pintoja.

Tein asennuksen vaakatasossa, joten teipit saivat kiinnittyä rauhassa ennen seinälle nostoa. Siitä huolimatta heräsin kolinaan yöllä kun neliöt alkoivat putoilla. Aamulla enää 3 oli paikoillaan.

Irrotin vanhat teipit ja kiinnitin uusiksi aikaisemmin hankkimallani kaksipuolisella teipillä. Kunnon teippi tuntui heti nappaavan paljon paremmin kiinni ja nyt ovat neliöt pysyneet kiinni työkalutaulussa.

Ole tarkkana

Asennuksessa kannattaa muutenkin olla tarkkana. Paketissa tuli mukana 9 kappaletta neliöt yhdistäviä Linker-paloja, mutta jostain syystä Nanoleaffin suunnittelutyökalu oli määrittänyt niitä käytettäväksi 10 kappaletta ja jouduin irroittamaan pari neliötä ja kiinnittämään uusiksi. Teipinpaloja oli kyllä laitettu mukaan runsaasti.

Suunnittelutyökalua käytettäessä neliö pyörähtää herkästi, joten se saattoi aiheuttaa Linkereiden määrän muuttumisen. Sovellus ei mitenkään varoita asiasta että niiden määrä on muuttunut.

Asennuksessa kannattaa olla huolellinen. Valoteos kannattaa kasata ensin vaakatasossa ja testata, että asettelu toimii.

Käyttöönotto

Käyttöönotto on melko tyypillinen HomeKit-laitteelle. Paritus ei kuitenkaan onnistu 5 GHz wifiverkossa vaan parittava laite pitää myös kytkeä hitaampaan verkkoon.. Canvasta voi periaatteessa käyttää ilman Nanoleaffin omaa sovellusta, mutta esimerkiksi laiteohjelmiston päivitys ei onnistu ilman sitä.

Sovellus

Sovelluksessa käytettävyyteen ei juurikaan ole panostettu vaan se on sekava käyttää. Ja kuten lähes kaikkien muidenkin firmojen sovellukset, tämäkin sovellus on tehty sitä ajatellen, että sillä käytettäisiin muitakin HomeKittin toimintoja. Valitettavasti se yleensä vain tekee sovelluksista monimutkaisempia.

HomeKit

HomeKit näkee Canvaksen tavallisena, yksivärisenä valona. Sen voi sytyttää ja sammuttaa sekä säätää väriä ja kirkkautta. Hienompia toimintoja hallinnoidaan Nanoleaffin omasta sovelluksesta, mutta suosikkitilat voi sentään kytkeä päälle HomeKittin kautta.

Virkistävä herätysvalo

Apple ei ole jostain syystä vieläkään saanut aikaiseksi HomeKittin ja herätyskellon yhteistyötä. Olisi hienoa jos herätyksen yhteydessä saisi valita haluamansa tilanteen tai ohjelmoida valot kirkastumaan pikkuhiljaa.

Nanoleaffin omassa sovelluksessa on kuitenkin mahdollista Canvas syttymään kellonajan mukaan. Sen saa myös kirkastumaan haluamallaan nopeudella. Itse olen käyttänyt Vibrant Sunrise ohjelmaa 15 minuutin ajastuksella.

Oikein säädettynä Canvas kirkastuu miellyttävästi mutta kuitenkaan herättämättä. Sen valo on miellyttävän pehmeä eikä aiheuta aikaisempien herätysvaloviritelmieni tapaan ennenaikaisia heräämisiä.

Reteä diskovalo

Jo pikkupojasta asti olen aina halunnut käyräsarvisen polkupyörän ja diskovalot. Käyräsarvinen fillari minulla oli vähän aikaa ja äitini oli kyllä oikeassa, aika kamalahan sellainen on ajella. Ehkäpä onni on suotuisampi diskovalojen kanssa?

9 valon sarjassa on riittävästi puhtia valaisemaan pieni olohuoneeni juuri sopivasti. Diskovalaistus tuo mukavasti tunnelmaa viikonlopun musiikkihetkiin. Suosikiksi on muodostunut Pulse Pop Beats -ohjelma joka sopii hyvin erilaisille musiikkityyleille. Perinteisempää diskotunnelmaa saa Streaking Notes -ohjelmalla.

Yllättävän hyvä yleisvalo

Vaikka en ostanutkaan Canvasta yleisvaloksi, se toimii sellaisenakin oikein hyvin. Valopaneelit luovat pehmeän valon ilman että ne käyvät seinältä silmään. Lisäpaneeleilla tästä saisi jo tilan päävalon. Toki asunnossani on vain 26 neliötä, joten hirvittävää valotehoa ei siellä tarvita.

Paneelimaiset valaistusratkaisut tulevat varmasti yleistymään kunhan vanhoista tottumuksista päästään eroon.

Monikäyttöinen ja näyttävä

Alkukankeuksista ja kököstä sovelluksesta huolimatta olen ollut Canvakseen tyytyväinen ja harkitsen jo neljän lisäpaneelin hankkimista. Aamuisin ei asunnossani ole enää muuta valoa käytössä ja illalla Netflixiä katsellessa säädän sen antamaan himmeää yleisvaloa.

Värit ja ääneen reagointi ovat mukava lisäominaisuus. Niillä loihtii tarvittaessa reilusti lisää tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Kodin valaistusratkaisuja miettivälle Canvas on oiva vaihtoehto tehdä asiat vähän eri tavalla kuin ennen. Vähemmän älyihminen voi myös ohjastaa Canvasta yhdessä paneelissa olevista nappuloista.

Hyvää:

  • Kirkkaat värit ja paljon erilaisia toimintoja
  • Taipuu monenlaisiin tiloihin ja tarpeisiin
  • HomeKit-tuki (varauksin)
  • Ei vaadi tukiasemaa

Huonoa:

  • Kehno asennusteippi
  • Sovellus voisi olla parempi
  • Valkoinen johto pistää silmään tummassa seinässä eikä sitä voi vaihtaa

Canvas mahdollistaa monenlaiset valaisuratkaisut eikä maksa omaisuuksia. Valoteosta on helppo kasvattaa jälkeenpäin. Voin suositella sekä vähän erilaista yleisvaloa kuin mukautuvaa tunnelmavaloa etsiville. HomeKitin käyttäjän on hyvä tiedostaa rajoitukset, mutta niihin voi ja toivottavasti myös tulee muutoksia myöhemmin.

Canvas on Nanoleaffin valikoimasta varmasti helpoin suunnittelun kannalta ja heidän nettisivullaan on tarjolla inspiraatiota ja erilaisia valmiita malleja.


Tuote on hankittu kirjoittajan omilla rahoilla ja mielipiteet ja näkemykset eivät ole Applekäyttäjien vaan kirjoittajan.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.