opera touch phonen ruudulla

Opera Touch – yhden käden selain isolle näytölle

Päivitettyäni puhelimeni selvästi kookkaammaksi iPhone XR:ksi, entinen suosikkiselaimeni Safari muuttui yhtäkkiä kömpelöksi ja vanhanaikaisen tuntuiseksi. Iso ruutu vaatii erilaiset metkut ja tähän huutoon vastaa iPhonelle viime kuussa saapunut palkittu Opera Touch.

iOS ottaa uudet näyttökoot huomioon hävyttömän huonosti ja Safarissakin on menty siitä mistä aita on matalin. Erona vanhaan iPhone SE:heni on lähinnä vaakatilaan lisätty välilehtipalkki josta siitäkin on lähinnä haittaa itse sivulle jäävän tilan kaventuessa pystysuunnassa.

Android-puolella jättipuhelimia on ollut jo pidempään ja siinä norjalainen Opera on haistanut mahdollisuuden nousta taas selaimien kärkikastiin ja lähtenyt kehittämään selainta jota on mahdollista käyttää kurottelematta ja jopa yhdellä kädellä.

Operan selaimista minulla on ollut kokemuksia viimeksi joskus vuosia sitten, mutta olen mielestäni avoin uusille vaihtoehdoille ja päätin asentaa Opera Touchin.

Taikanappi

Perinteisesti tärkeimmät toiminnot on sijoitettu yläreunaan, mutta näyttökokojen kasvaessa se on tehnyt käytöstä hankalaa. Opera Touchin perusajatuksena on siirtää toiminnot alareunaan peukalon ulottuville. Sivun vierityksen mukaan katoava ja ilmestyvä ”taikanappi” tuo esiin pyöreän valikon jonne tärkeimmät toiminnot on sijoitettu.

Pienen totuttelun jälkeen nappulan käyttö on luontevaa ja kaikkien muiden selaimien käyttäminen tuntuu sen jälkeen auttamattoman vanhanaikaiselta. Opera Touchista tuli hyvin nopeasti vakioselaimeni iPhonessa. Selain on saanut myös arvostetun Red Dot -palkinnon.

Opera Touch on asiallinen selain

Käytettävyyden lisäksi Opera Touch tuntuu muutenkin toimivan sutjakasti. Muutkin ominaisuudet ovat mietittyjä ja se sisältää mainonnan eston ja kryptovaluutan louhintasuojauksien.

Ja kuten tänä päivänä kuuluukin, selaimen voi yhdistää Operan työpöytäversioon. Siinä on etunsa kun käyttää saman firman selainta kaikissa eri laitteissa. Pitääpä tutkia, että millainen Operan työpöytäselain on näin vuonna 2018, edellisestä kokeilusta alkaakin olla jo vuosia.

Opera Touch on mainio ja tarpeellinen lisä iPhonen selainvalikoimaan. Suosittelen erityisesti uusien XR ja XS -mallien omistajille. Mielenkiinnolla jään odottelemaan, että kuinka nopeasti kilpailijat kopioivat ideat.


 

Hankin iPhone XR:n heti kun se oli saatavilla. En ole edelleenkään täysin innoissani sen suuresta koosta, mutta sekä akunkesto, että kamera ovat osoittautuneet odotusten mukaisiksi. Saman päivän aikana en ole vielä saanut akkua tyhjäksi. 

Aikaisempia kokemuksia puhelimesta voi lukea täältä: iPhone XR kokemuksia

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.