Satechin uusi ja monipuolinen USB-C-hubi

Asiat eivät aina mene niinkuin on suunniteltu ja läppäri meni yllättäen vaihtoon. Näppärä koko ja mainio näyttö painoivat vaakakupissa eniten, joten ostoskoriin lähti 12″ MacBook. Yhden liittimen taktiikka hieman huoletti, mutta paikkaako Satechin uutuus vajeen?

Vaikka en kovin usein tarvitse mitään muuta kuin latausliitintä, asia hieman jännitti. Toisaalta en haluaisi olla luddiitti joka kovin pelkää kehryyjennyjä. On sinänsä järkevää, että vähemmän tärkeitä asioita ei raahaa joka hetki mukanaan, mutta toisaalta lisäkustannus kismittää kalliin koneen ostajaa.

Varmuuskopioinnissa luotan nykyään pitkälti pilveen, usb-levyjä jaksan harvoin roikottaa koneen kyljessä. Pari kertaa vuodessa tarvitsen hdmi-porttia, mutta kotonani en käytä sitä ikinä. SD-kortinlukijan voi korvata kytkemällä kameran johdon kanssa suoraan koneeseen.

USB-C -adaptereista kuulee monenlaisia kauhutarinoita, joten olin ajatellut, että Applen kepeästi nimetty USB-C Digital AV Multiport HDMI/USB3 Adapter olisi sopiva ja laadukas ratkaisu. Huomasin kuitenkin, että olin ensinnäkin hukannut kamerani mukana tulleen kaapelin ja toiseksi että Olympuksen peilittömään järkkäriin ei sovi kuin Olympuksen oma johto.

Päätin lähteä paikalliseen 1storeen ihmettelemään, en jaksaisi enkä ehtisi nyt tilailla mitään parin euron säästön takia. Kaupan hyllyltä löytyi sangen tuore ratkaisu ongelmaani, niin ikään kuvaavasti nimetty Satechi USB-C Digital AV Multiport HDMI/USB3 Adapter oli juuri saapunut valikoimiin.

Satechi on satasen satsi

Satechin uutukaisessa on tarvitsemani hdmi sekä sd-kortinlukija, mutta myös tavallisia usb-portteja, jopa lähiverkkoportti ja tietysti usb-c latausta varten. Hintaa laitteella oli satasen verran, pyöräytin kerran silmiäni ja kaivoin kuvetta, en jaksaisi nyt ihmetellä asiaa enempää ja jos laite ei toimisi toivotusti, toisin sen takaisin.

Paketista paljastui ihan asiallisen oloinen kapistus. Tietysti ei ihan yhtä jämäkkä kuin Applen adaptereilla on ollut tapana, mutta jos se toimii, niin samapa tuo. Ja toimihan se. Kokeilin ensimmäiseksi kortinlukijaa ja perus usb:tä. Kortti pitää laittaa melko huolellisesti paikalleen, mutta sama pätee aika moneen muuhunkin lukijaan.

Laite käy melko lämpimänä, mutta ei sentään polttavan kuumana. Pitää kuitenkin muistaa, että se ei ole vain joku tyhmä hubi, vaan se joutuu muuttamaan eri standardit usb-c:n ymmärtämään muotoon. Se vaatii siis vähän enemmän aivoja ja tämä selittää ainakin osin miksi usb-c -hubit ovat kohtuu arvokkaita.

USB-C-hubi yhdistyy 4G-modeemiin verkkojohdolla

USB-C-hubi yhdistyy 4G-modeemiin verkkojohdolla

Vaikka en luultavasti koskaan tule tarvitsemaan verkkoliitäntää, piti sitäkin kokeilla. Yhteys löytyi välittömästi kun kytkin verkkojohdon kiinni Huawei E5186 4G-modeemiini. En jäänyt testailemaan enempiä, sillä johdon päässä roikkuva MacBook ei ole kovin luonteva ilmestys.

Viimeisimpänä kokeiluna oli hdmi-portti, se ehkä tärkein. Satechi kuitenkin toimi kuin VR:n vanha junan vessa kesäkelillä (talvella ne saattoivat jäätyä, joko auki tai sitten kiinni). Mitään ylimääräistä miettimistä ei toiminnassa esiintynyt tälläkään kertaa.

Loppuarvio

Tietysti todelliset tulikasteet ovat vielä edessäpäin, mutta ainakin lyhyen kokeilun perusteella Satechi tekee sen minkä lupaa. Viimeistely on siisti, mutta ei huippuhieno. Laitetta on saatavilla samoissa väreissä kuin Applen laitteetkin, mutta mikään ei myöskään estä käyttämästä sitä muun merkkisten laitteiden kanssa.

Liitäntöjä piisaa moneen tarpeeseen, tosin joku voi jäädä kaipaamaan Thunderbolttia tai DisplayPorttia. Usb-c -portti käy myöskin vain lataamiseen kuten näissä vehkeissä yleensäkin.

Laite voi tuntua kalliilta, mutta jos sen tarvitsee, ei halvempia vaihtoehtoja taida olla. Merkki on myöskin luotettavampi kuin mikä tahansa nimetön kiinalainen. 1storen myyjän mukaan Satecheista ei ole tullut valituksia ja ovat ne ihan hyviä arvioita saaneet netissäkin.

Suosittelen, jos tarvitset, niin osta.

Ville Laasonen
ville.laasonen@gmail.com

Graafinen suunnittelija ja elämän betatestaaja.