Tarinoita todellisuudesta -sosiaalisen valokuvauksen projekti (syyskuu 2015 – huhtikuu 2016)

Tarinoita todellisuudesta -projekti kokosi yhteen valokuvauksen harrastajia ja ammattilaista tarkastelemaan ympäristöään ja etsimään sieltä kuvaamisen arvoisia kohtaamisia, ihmisiä, tilanteita ja tarinoita. Lähtökohtana oli todellisuus ja sen moninaiset tulkinnat.

Kaikille avoimeen projektiin haettiin osallistujia sosiaalisessa mediassa julkaistun kutsun sekä järjestävien tahojen medioiden avulla. Mukaan ilmoittautui 59 kuvaajaa ja projektin lopussa osallistujia oli mukana 41. Tarinoita todellisuudesta -projekti tarjosi kynnyksettömän väylän omaehtoiseen luovaan toimintaan, johon kuka tahansa saattoi osallistua. Nuorin mukaan ilmoittautunut oli 18-vuotias ja vanhin 76 vuotta.

Kuvaamisen tueksi ja innoittajaksi osallistujille annettiin viikoittain teemoja. Kuvat julkaistiin Facebook-ryhmässä, jossa niistä käytiin vilkasta keskustelua. Kuvaamisen lisäksi kuvan katsominen ja kokeminen olivat merkittävässä asemassa. Kuvausvälineiden ja teknisen tason sijasta etusijalle nostettiin kuvien sisältö, teemojen tulkinta, uteliaisuus, erilaiset näkökulmat ja ennakkoluulottomuus.

Projekti huipentuu valokuvanäyttelyyn, joka on esillä Galleri Zebrassa, Kirjasto 10:ssä sekä Kuva & Kamera -messuilla, jossa järjestetään myös projektin esittely ja paneelikeskustelu sosiaalisesta valokuvauksesta.

Projektiin jätetystä yli tuhannesta kuvasta vedostettiin näyttelyyn 26 kuvaa ja verkkonäyttelyyn lähes kolminkertainen määrä. Valinnan suoritti projektin taiteellinen johtaja Pasi Kirkkopelto ja järjestävien tahojen edustajat.

Projektin näyttely kiertää seuraavasti:

1.-28.2.2016 Galleri Zebra, Karjaa
4.-6.3.2016 Kuva & Kamera -messut 2016, Helsingin Messukeskus
4.-17.4.2016 Kirjasto 10, Helsinki

Järjestäjät:

Apple-käyttäjät ry
Kirjasto 10
Galleri Zebra

Pasi Kirkkopelto, taiteellinen johtaja
Pia Parkkonen, tuottaja
Anne Myöhänen, tuottaja

 

 

 

Pia Parkkonen
pia.parkkonen@appleusers.fi