Vanhat Macintosh-tietokoneet, osa 2: USB Wombat – Kytke vanha Applen näppis ja hiiri uuteen tietokoneeseen kiinni!

Muistatko vielä vanhan Applen näppäimistön sekä legendaarisen Macista tutun yksipainikkeisen hiiren? Kaipaatko kenties 90-luvun Applen näppistuntumaa vielä nykypäivänäkin? Steve Camberlin on kehittänyt niin kutsutun USB-ADB-USB -muuntimen, joka toimii molempiin suuntiin; mahdollistaen eri aikakauden syöttölaitteiden käytön saumattomasti muun muassa Macintosh-tietokoneiden osalta.

ADB, eli Apple Desktop Bus -väylä, on Applen kehittämä väyläprotokolla, jota käytettiin 80–90-luvun Macintosh-tietokoneissa sekä tietyissä Apple II -tietokoneiden tuoteperheissä. Väyläprotokollan kehitti yksi Apple Computersin alkuperäisistä perustajista, Steve Wozniak. Aluksi ADB-portti ilmestyi Apple IIgs -tietokoneeseen. ADB-protokolla on tyypiltään matalan tiedonsiirtonopeuden mukainen sarjaporttistandardi. USB eli Universal Serial Bus syrjäytti nimenomaan ADB-standardin ensimmäisen iMac-tietokoneen julkaisun jälkeen 90-luvun loppupuolella. Sittemmin USB:stä on tullut maailman yleisin väylästandardi älypuhelimista tietokoneisiin.

Se, mikä tekee tästä muunninlaitteesta erikoisen, on tämän avulla mahdollista kytkeä uudempaan Maciin tai PC:hen ADB-näppäimistö ja -hiiri käyttöön. Asia toimii myös toiseen suuntaan; laitteen avulla on esimerkiksi mahdollista kytkeä optinen USB-hiiri kiinni vaikkapa vanhaan kottaraispönttö-Maciin! Kyseinen muunninlaite on ADB-USB Wombat. Vompatin nimiratkaisu juontaa juurensa itse tekijän mielikuvituksesta. Camberlinhän oli myös kehittänyt edellisessä lehtiartikkelissa (1/17) esitetyn ”Floppy Emu” -levykeasemaemulaattorin.

Tekijä on Yhdysvalloista kotoisin, mutta saadessaan vaikutteita Australian eläinkunnasta hän päätti edellisen laiteprojektinsa, Floppy Emun (emulaattori, eng. emulator) mukaan nimetä, lentokyvyttömän strutsilinnun, eli emun, ajatusta mukaillen myös seuraa-van projektinsa, jonka hän sittemmin nimesi hauskan vompatin mukaan (eng. wombat). Ensimmäiset laite-erät olivat kuitenkin nimetty Retro USB:ksi. Allekirjoittanut ehti hankkia tämän ensimmäisen sarjan version. Koska ”Retro USB” -tuotenimike oli jo muualla käytössä, joutui Chamberlin vaihtamaan tuotenimen moninaisista syistä johtuen. Hän onnistuikin nimeämään projektinsa uudelleen: nyt se tunnetaan hauskana ja söpönä vompatti-pussieläimenä.

Tämä laite muun muassa muuntaa ADB-komennot ohjelmoidun mikrokontrolleripiirin avulla USB-yhteensopivaksi oheislaiteeksi. Jumpperien asettelulla laitteen saa asetettua vastakkaiseen tilaan, jolloin esimerkiksi USB-näppäimistöt ja -hiiret toimivat ADBsyöttölaitteina vanhoissa Macintosheissa!
ADB-USB Wombat -laite tuntuu toimivan yllättävän hyvin. Alussa USB-ADB -tilassa laitteen kanssa oli haasteita ääkkösissä Applen USB-näppäimistöllä, kun se liitettiin tämän em. muuntimen avulla Macintosh SE -tietokoneeseen. Laiteohjelmistopäivitysten myötä asia kuitenkin korjaantui ajan kanssa. Laite on myös ohjelmoitavissa USB-portin kautta. Steve Chamberlinin kotisivuilta, joka kantaa nimeä, Big Mess ’o Wires, on ladattavissa ADB-USB Wombatin uusin ”firmware”, eli laiteohjelmisto sekä käyttöoppaat.

Laite maksaa 49 dollaria, ja on ostettavista tekijän verkkokaupasta, osoitteesta: https://www.bigmessowires. com/shop/. Posti- ja tullikulujen jälkeen laitteen hinnaksi tulee noin 65 euroa.

Adam Oszaczky
adam.oszaczky@appleusers.fi