Vinkkejä käytetyn Macin ostajalle

Applella oli vuonna 2013 maailman paras brändiarvo. Ei siis ihme, että Applen laitteisiin luotetaan laajalti – myös käytettynä. Yleisimmin syynä käytetyn laitteen ostamiselle on sen edullisempi hinta, ikää kaihtamaton käyttöjärjestelmä, ohjelmistot, tyylikäs ulkoasu sekä vihreät arvot.

Käytettyä Applen laitetta ostettaessa on syytä varautua seuraavaan, hyvin yleiseen ilmiöön. Koska laitteet ovat haluttuja, on liikkeellä myös paljon rahan perässä liikkuvia huijareita. Liian edulliseen kauppahintaan on syytä varautua hieman skeptisesti. Jos kaupan yhteydessä ilmenee kiirettä, outoja sähköpostiosoitteita tai laitteesta ei ole esittää kuittia, niin kyseisen yksilön ostoa kannattaa harkita kahdesti. Kaupasta on hyvä tehdä kauppakirja ja itse kauppa on luotettavinta toteuttaa kasvotusten. Tällöin on mahdollista myös testata laitteen toimivuutta.

Käytetystä laitteesta on hyvä selvittää muutama asia ennen lopullista ostopäätöstä. Ensimmäisenä kannattaa varmistaa myyjän ilmoittamien laitetietojen oikeellisuus. Laitteen mallin saa tarkistettua sarjanumeron perusteella Applen sivuilta osoitteesta support.apple.com/fi_FI/specs. Mikäli kyseessä on uudehko laite, voi sarjanumeron perusteella tarkastaa myös takuun voimassaolon. Tämä onnistuu sarjanumeron avulla esimerkiksi valtuutetun Apple-huollon sivuilla (mcare.fi).

Kannettavaa laitetta ostettaessa on syytä varmistaa yleisimmät kriittiset ominaisuudet, kuten akun tila (esim. Coconut Batteryn avulla), optisen aseman toimivuus ja näytön kunto silmämääräisesti. Pöytäkoneissa ei ole akkua, joten kriittisimpänä asiana on näytön kunto ja optisen aseman toimivuus. Lisäksi kannattaa varmistaa, että laitteen kovalevy käy ja kukkuu normaalisti ilman sivuääniä. Tiedostojen varmuuskopiointi kannattaa tehdä niin uuden kuin käytetynkin laitteen kohdalla. Käyttöjärjestelmälevykkeen puuttuessa asennusmediat saa ostettua kohtuullisen edullisesti esimerkiksi Applen Online Storesta.

Käytettyjä laitteita on saatavissa nykyisin myös niihin erikoistuneesta suomalaisesta verkkokaupasta vihreaomena.net. Heidän toimintamallissaan laitteet tarkastetaan ja puhdistetaan valtuutetussa Apple-huollossa ja käyttövalmiille laitteille myönnetään 90 päivän Käyttöturva-takuu.

Kaiken kaikkiaan Applen tuotteet ovat hyvin stabiileja ja soveltuvat pitkän käyttöikänsä ansiosta käytettynäkin hyvin ammattimaiseen käyttöön.

Juho Katainen
katainen.juho@gmail.com

27-vuotias Aalto-yliopiston opiskelija, joka tekee parhaillaan diplomityötä käytetyn kulutuselektroniikan liiketoimintaekosysteemeistä Suomessa. Innokas Apple-käyttäjä. Tietokonekauppa VihreäOmenan perustajajäsen.